26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Çözüm süreci Diyarbakır’da konut ve arsa fiyatını uçurdu

Doğu ve Güneydoğu’da arsa ve konut fiyatları, çözüm süreciyle birlikte yükselişe geçti. Diyarbakır’da arsa fiyatları iki katına çıktı. Konut fiyatlarında ise yüzde 40’a varan artış yaşandı.

Kaan Zenginli14 Mart 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Çözüm süreci Diyarbakır’da konut ve arsa fiyatını uçurdu

PKK’ya silah bıraktırma hedefiyle başlatılan çözüm süreci, iş dünyasının Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne olan ilgisini artırdı. Bölgenin en gelişmiş şehirlerinden Diyarbakır’da arsa ve konut fiyatları çözüm süreci umuduyla zirve yaptı. Bölgede arsa fiyatları 2 katına çıktı. Konut fiyatlarında ise yüzde 30-40’ı bulan artış yaşanıyor. Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirliği Derneği Başkanı Mustafa Koç, çözüm sürecinin başlamasının ardından özellikle Diyarbakır emlak piyasasında inanılmaz bir hareketlilik yaşandığını belirtti. Mustafa Koç, 4 ay öncesine kadar dönümü 20 bin TL olan arsa fiyatlarının şu an 50 bin TL’den alıcı bulduğunu söyledi.

Daireler 250 bin TL’ye çıktı

Mal sahiplerinin yükselen fiyatlarla birlikte ellerinde bulundurdukları mülkleri satmak istemediklerini ifade eden Koç “Bu nedenle arsa bulmak pek kolay olmuyor. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerden çok fazla telefon alıyoruz. AVM, ofis, otel hatta residence yapmak isteyenler dahi var. Burada arsalar altın değerinde artık. Sürecin gelişmesiyle birlikte bu fiyatların daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz. Zaten bölgede arsalar fiyatında satılmıyordu. Şimdi yavaş yavaş yerini buluyor. Güvensizliğin çözülmesi Diyarbakır’a değer katıyor” dedi.

Kiralar da yükselişe geçti

Konut fiyatlarında da bir artış gözlendiğini dile getiren Mustafa Koç “Konut fiyatları da şu anda zirve dönemlerini yaşıyor. 3 ay önce 500 ile 750 lira arasında değişen kiralar, bugün 900 ile 1.500 TL arasında değişiyor. Bu söylediğim merkez bölgeler tabi. Konut fiyatları ise 100 bin TL civarında seyrederken şimdi 250 bin TL’lere kadar çıktı” ifadelerini kullandı.

İşadamlarından beyaz kravat ve mendille çözüm çıkarması

TÜRKİYE Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) üyesi işadamları beyaz mendil ve beyaz kravatla dün Diyarbakır’a çıkarma yaptı. Türkiye genelinde 7 federasyon, 72 derneği ve 10 bine yakın üyesi bulunan TÜGİK, Genel Başkan Erkan Güral’ın başkanlığındaki bir heyetle, çözüm süreci sonrasında iş dünyasının atacağı adımlara yönelik Diyarbakır’da çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi. Güneydoğu Genç İşadamları Derneği’nin (GÜNGİAD) desteğiyle gerçekleştirilen ziyaretlerde valilik, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur Belediyesi, baro, ticaret ve sanayi odası ile ticaret borsası ziyaret edildi. Erkan Güral, hayatının en anlamlı, özel ziyaretini gerçekleştirdiğini ifade ederek, ilerlemekte olan çözüm sürecine işaret etti. GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal ise barış sürecinin olumlu ilerlemesi için meselenin ciddi şekilde ele alınması gerektiğini söyledi.