26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

DacIa’da çıta yükseldi hedef ilk beşe girmek

Türkiye’de 8 yıl içinde 7 farklı modeliyle 110 bin adetlik satışa ulaşan ve ekonomik fiyatlarıyla dikkat çeken Dacia’nın gözü ilk beşte. Toplam pazarda 9. sırada yer alan Dacia, yeni Sandero ve Sandero Stepway’i satışa sunmaya hazırlanıyor.

Belma Toprak/Oto Star/[email protected]3 Aralık 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
DacIa’da çıta yükseldi hedef ilk beşe girmek

Türkiye'de 8 yılda 110 bin adetlik satışa ulaşarak en fazla talep gören markalardan biri haline gelen Dacia, çıtayı daha yükseğe koydu. Yeni modellerle tüm dünyadaki satış adedi 8 yılda yaklaşık 2 milyona ulaşan Dacia, Türkiye’de de hedef büyüttü. Önümüzdeki yıl piyasaya sürülecek Dokker ve Lodgy gibi modellerle vites büyüteceklerini söyleyen Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar “En geç 2015 yılında Dacia, Türkiye’de en çok satılan beş firma arasında olacaktır” dedi. 8 yılda 7 farklı model ile Türkiye pazarında yer aldıklarını ifade eden Aybar “Markamız binek otomobil pazarında 8, toplam pazarda ise 9. sırada yerini alıyor. Pazar yüzde 12 düşerken, Dacia, geçen yılın aynı dönemine göre toplam pazarda satışını yüzde 34 artırdı. Binek otomobil pazarında ise yine aynı dönemde Dacia markası satış adetlerini yüzde 57 artırdı” diye konuştu.

Markanın en büyük 6. pazarı

Bu yıl 10 ayda 20 bin 570 adet Dacia otomobil satıldığını kaydeden Aybar, yıl sonunda Sandero ve Sandero Stepway’in de katılımıyla Dacia’nın pazar payını en çok artıran markalar arasında olduğunu belirtti. Aybar “Bu yıl binek ve ticari araçta yüzde 3.6 pazar payına ulaştık. Geçen yıl bu oran yüzde 2.5’ti” dedi. Fransa, Almanya, Cezayir, İtalya ve Fas’ın ardından Türkiye’nin Dacia’nın en çok satıldığı altıncı ülke olduğunu ifade eden Aybar, önümüzdeki dönemde Fas’ı geride bırakabileceklerini söyledi. Satışta önümüzdeki yıl 30 binli rakamları zorlayacaklarını belirken Aybar “Gelecek yeni modellerle birlikte Dacia’nın yerinin Türkiye pazarında ilk beş olduğunu düşünüyorum. Adet vermek istemiyorum lakin ilk beşte rahatlıkla kendine yer bulacaktır” diye konuştu.

Kasım ayı beklentinin altında

Kasım ayında otomotiv pazarının beklentilerin altında seyrettiğini söyleyen Aybar, birinci sebebin, model yılı değişikliği sebebiyle alım kararlarını ertelemelerinden kaynaklandığını belirtti. Diğer sebebin ise filo alımlarına bağlı olduğuna işaret eden Aybar “Önemli filo oyuncuları beklemede. Daha fazla indirim alma beklentisiyle pazara girmediklerini düşünüyorum. Onların da alıma geçmeleriyle pazarda iyileştirme görülebilir” diye konuştu.

23 bin 990 liradan başlıyor

6 Aralık’TA satışa çıkacak olan Dacia Sandero ve Sandero Stepway, yüksek ekipman seviyesiyle dikkat çekiyor. Otomobil, ilk etapta 1.2 litre benzinli ve 1.5 dizel versiyonlarla satılacak. Renault’nun yeni kullanmaya başladığı 900 cc’lik üç silindirli motor ise daha sonra piyasaya sunulacak. Sandero için 23 bin 990, Sandero Stepway 29 bin 790 liradan başlıyor.

YALAN DÜNYA’NIN NURHAYAT’I ÇOK TUTTU

MARKA iletişim stratejisinde televizyonu çok etkin kullandıklarını belirten İbrahim Aybar, özellikle sevilen komedi dizisi Yalan Dünya’daki Nurhayat karakterini canlandıran Gupse Özay’ın marka ile tam uyuştuğunu ve tüketiciler tarafından beğenildiğini söyledi. İletişimin yüzde 78’ini TV’den yaptıklarını ifade eden Aybar “Bu alana en çok yatırım yapan firmalardan biriyiz” dedi.

GM’nin 2 markası yeniden başa döndü

YAKLAŞIK üç yıl önce Türkiye’de yeniden yapılanarak yollarını ayıran ABD’li General Motors’un iki markası Opel ve Chevrolet, yeniden başladığı noktaya dönüyor. ‘Ayrılığa’ son vermeye hazırlanan iki marka, geçen ay sonu itibariyle satış sonrası operasyonlarını yeniden yapılandırarak birleştirme kararı aldı. Birleşme sonrası Alpagut Girgin, satış sonrası operasyonları müdürü olarak her iki markanın da sorumluluğunu aldı. Yeniden birleşme sonrası bayi teşkilatının değişmesi beklenmiyor.

Operasyonel karmaşa azalacak

İki şirketin yetkilileri, bu yeni yapılanma ile operasyonel karmaşıklığın azaltılmasının amaçlandığını belirterek, “Böylece, müşterilere ve bayi ağına daha iyi hizmet sağlayabilmek üzere optimal süreç çözümlerini hayata geçirmek için her iki markanın en iyi uygulamalarından yararlanmak mümkün kılınacak. İlk aşamada tüm GM parçaları için tamamen entegre depolama, ortak tedarik ve envanter yönetimi ile merkez ofis fonksiyonlarının ortaklaştırılması hedefleniyor” değerlendirmesini yaptılar. Kasım 2009’da alınan bir kararla,General Motors Türkiye çatısı altında faaliyet gösteren Opel ile Chevrolet, yeniden yapılanma çerçevesinde bağımsız birer marka haline gelmişti. 2009’daki karar, GM’in yurtdışındaki yeni yapılanmasıyla birlikte, çok markalı organizasyon yapısından özerk markalardan oluşan yeni bir organizasyon yapısına geçmesine paralel alınmıştı.