25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

DEİK’in yeni yapısı dışarıda kafa karışıklığını önleyecek

DEİK’in Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmasını değerlendiren Mustafa Koç, düzenlemeye destek verdi. 9 yıl DEİK’e bağlı Türk-Amerikan İş Konseyi başkanlığını da yapan Koç, yeni yapıyla dış organizasyonlarda kafa karışıklığının biteceğini söyledi.

Yaşar Kızılbağ18 Eylül 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
DEİK’in yeni yapısı dışarıda kafa karışıklığını önleyecek

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmasına Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç’tan destek geldi. Koç, yeni yapıyla dış organizasyonların tek kanaldan yürütülmesinin sağlayacağını  söyledi. Madrid’de hafta sonu oynanan Dünya Basketbol Kupası finali öncesi sohbet toplantısı düzenleyen Koç, güncel konularla ilgili soruları yanıtladı. “Önce ben sorayım. Ne olacak bu DEİK işi?” diyen Koç, düzenlemenin karışıklığı ortadan kaldıracağını söyledi.

Tek kanaldan yürümesi doğru

Koç “Düzenleme İnşaallah hayırlı olur. Bilemiyorum. DEİK’i bu şekilde devletleştirmek ne derece doğru, bunu zaman gösterecek. Dışarıda yapılan operasyonları koordineli biçimde yürütecek bir yapıya ihtiyaç vardı. Tek kanaldan yönetilmesi doğru” dedi. 9 sene Türk-Amerikan İş Konseyi başkanlığı yaptığını da hatırlatan Koç “ABD’de bir organizasyon yapılacağı zaman DEİK, TUSKON, İş Konseyi herkes gidiyordu. 2-3 kanalla gittiğimiz zaman ABD’lilerin kafası karışıyordu” dedi.

İyi-kötü bu gemi yüzüyor

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yüzde 2.1 olarak açıklanan ikinci çeyrek büyümesini yeterli bulmadığını belirterek “Ancak daha kötü olabilirdi. 17 Aralık, seçimler ve etrafımızda yaşanan olayları da katarsak yine de iyi kötü gemi yüzüyor. Çok da kötü bir büyüme rakamı değil. Allah korusun kriz olduğu zaman elde tutulur varlıklar çok önem kazanıyor. 2001’de 2008’de de gördük” dedi. Koç “İkinci çeyrek tahmin edilenin altında idi. Öngörmedik de. Bütçeyi yaparken 4.5 olarak öngörmüştük. 2.1 Türkiye için yeterli bir büyüme değil, bunu bilmek için NATO’da roket mühendisi olmaya gerek yok. Türkiye’nin her sene yüzde 5-5.5 büyümesi lazım” diye konuştu. Koç sene sonu için yüzde 3 büyüme öngördüğünü de anlattı.

Babacan yüzde 100 haklı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ‘Sanayinin milli gelirde payı azalıyor’ sözlerine de destek veren Koç, bu konuda da şunları söyledi: “Ali Babacan yüzde 100 haklı. Onun endişelerine tamamen katılıyorum. Sanayinin payı azalıyor milli gelirde. Katma değer oluşturacak ürünleri imal edemiyor sanayimiz. Orta ve uzun vadeli ciddi bir şekilde ele alınması lazım model olarak. Japonya’da iki fabrika sular altında kaldı. Dünyada iki endüstri duruyordu. İşte katma değer bu. Bu 15-20 senelik bir plan. Bir an evvel yapılması lazım.”

İŞ DÜNYASININ BÜYÜK ÖDÜLÜ KOÇ’A Koç Holding, Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi (MLMM) ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) düzenlediği ‘2014 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri Yarışması’nda etkililik, iyi uygulama, kapsayıcılık ve yenilikçilik alanlarındaki başarısıyla ‘Büyük Ödül’ün sahibi oldu. 68 şirketin katıldığı yarışma sonunda ödülü teslim alan Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl “1 milyondan fazla istihdamı temsil eden TİSK’ten aldığımız bu ödülü, Koç Topluluğu’nun mesleki eğitime gönül veren tüm çalışanlarına armağan ediyoruz” dedi.