26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Demiryollarına gelecek yıl 8.5 milyar yatırım yapılacak

Hükümet, Yüksek Hızlı Tren projelerine ağırlık verecek. Bakan Elvan yeni yılda demiryollarına 8.5 milyar lira harcama yapılacağını belirterek “Bu rakam 2016’dan itibaren 12 milyara ulaşacak” dedi.

23 Aralık 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Demiryollarına gelecek yıl 8.5 milyar yatırım yapılacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yeni yılda demiryolu projelerine ağırlık vereceklerini açıkladı. Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Elvan “Önümüzdeki yıl demiryolları için 8.5 milyar lira yatırım harcamamız olacak. Bu rakam birkaç yıl önce 3-4 milyar liraydı. 2016 yılından itibaren ise yılda ortalama 12 milyar lira civarında bir demiryolu yatırımı yapmayı planlıyoruz” dedi. Elvan’ın açıklamarından satır başları şöyle:

- İZMİR HATTI İÇİN YENİ İHALELER OLACAK: Ankara’yı İzmir’e bağlayan Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın Polatlı’dan Afyonkarahisar’a kadar olan kesiminde yapım sürüyor. Afyonkarahisar-Uşak arasındaki kesimle ilgili de ihaleye çıktık. 2015 yılında Turgutlu’ya kadar olan kesimin de ihalesine çıkacağız. Banaz-Eşme arası 101 kilometre, Eşme-Salihli 74 kilometre, Salihli-Turgutlu yaklaşık 38 kilometre... Bu 3 projemizin ihalesine 2015 yılında çıkmayı planlıyoruz.

- KONYA’NIN BİLETLERİ TÜKENDİ: 17 Aralık’ta hizmete açılan Konya-İstanbul Yüksek Hızlı Treni’ne talep çok yoğun. Gelecek haftanın biletleri tamamen tükendi. Diğer hatlarımızda da yüzde 90’e varan bir doluluk oranı var.

- KARS-TİFLİS 2015’TE BİTECEK: Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi’nin Türkiye bölümündeki çalışmalar durmadı. Şu anda kış şartlarında 600 işçi çalışıyor. Proje 2015 sonu itibarıyla tamamlanacak. Türk tarafındaki tünel çalışmalarını tamamladık ancak Gürcistan tarafındaki tünel çalışmaları tam olarak bitirilmedi. Türkiye’den kaynaklanan bir gecikme yok.

- ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ’NE DEMİRYOLU: Çanakkale Köprüsü, toplam 3 bin 623 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Bu köprünün proje çalışmaları tamamlanmıştı, ben arkadaşlarıma bu köprünün üzerinden bir demiryolu hattı geçirmek için talimat verdim. Proje revize ediliyor. Çanakkale Köprüsü üzerinden bir demiryolu hattı geçirmeyi düşünüyoruz. Böylece İstanbul trafiği rahatlatılacak, taşımacılık maliyetleri düşecek.

- AVRASYA TÜNELİ’NİN YAPIMI ÖNE ÇEKİLİYOR: Avrasya Tüneli Marmaray’dan sonra ikinci önemli denizaltından geçiş projesi olacak. Şu anda aşağı yukarı bin 560’ıncı metredeyiz, yaklaşık bin 700 metrelik bir kesim kaldı. Hedefimiz, programa göre 2017 yılı ancak yüklenici ile yaptığımız görüşme neticesinde biz onu 2016 yılı sonuna çekmek istiyoruz, firma da bunu yapabileceğini ifade etti. Hedefimiz, 2016 yılı sonunda Avrasya Tüneli’ni vatandaşlarımızın hizmetine sunmak.

3. KÖPRÜ’NÜN AYAKLARI BU HAFTA BİTİYOR

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, 3’üncü Köprü’nün ayaklarının bu hafta tamamlanacağını açıkladı. Elvan “Kulelerde 312. metreye geldik, tamamlamak için 10 metrelik bir kısım kaldı. Bu hafta perşembe ya da cuma günü 3. köprünün ilk tabliyesini atacağız. Köprünün silueti de yavaş yavaş görülmeye başlanacak. Buradaki hedefimiz 29 Ekim 2015’te bu köprünün açılışını gerçekleştirmek” dedi. Bakan Elvan “Marmara Bölgesi’nin trafiğini daha da rahatlatmak adına, Sakarya-Akyazı’dan, Kocaeli’ye, buradan Kurtköy’e, Kurtköy’den de 3. havalimanına bir bağlantı yolu ihalesine çıktık. Bu projenin gerçekleşmesiyle İstanbul’a iki otoyol bir de D-100 girişi olacak. Şehre 3 ana giriş sözkonusu olacak” dedi.

Çukurova için yeni ortak geliyor

Bakan Elvan, havaalanı projeleriyle ilgili de bilgi verdi. Elvan, 3. havalimanının, İstanbul ve Türkiye için hatta dünya için olmazsa olmaz bir proje olduğunu vurgulayarak, “3. havalimanını öyle ya da böyle gerçekleştireceğiz; vatandaşlarımız bundan emin olsun” dedi. Elvan, sıkıntı yaşanan Çukurova Havaalanı’nın çok önemsediklerini de belirterek *Bu işi alan firmanın finansal sıkıntıları var ve bazı yabancı firmalarla görüşme içerisinde. DHMİ’ye ortak alımı teklifinde bulundular, DHMİ de bunu değerlendiriyor, bu çerçevede bir karar vereceğiz. Aşağı yukarı yüzde 20’lik bir gerçekleşme söz konusu. 2-3 aylık zaman kaybımız oldu ama bunu kapatacağız” ifadesini kullandı. Ordu-Giresun Havaalanı’nı da 2015 Mart ayı itibarıyla açmayı hedeflediklerini de söyleyen Elvan, Rize Havalimanı için de 2015’te ihaleye çıkacaklarını söyledi.