25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Diyarbakır'a dev yatırım

Çözüm sürecinin sayesinde oluşan huzur ve refah ortamı yatırımcıların Doğu ve Güneydoğu’ya gelmesini sağlıyor.

SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN27 Aralık 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Diyarbakır'a dev yatırım

Çözüm süreciyle yatırımların arttığı Diyarbakır’a bir yenisi daha eklendi. Tekstil sektöründe Avrupa ve Rusya’ya ihracat yapan bir firma, 200 kişinin istihdam edildiği 25 milyon avro değerinde iplik fabrikasını Diyarbakır’a kurdu.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN KATKISI

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Ünver, fabrikayı kente kurmada çözüm sürecinin büyük etkisi olduğunu vurguladı. Fabrikanın istihdama katkı sunacağını söyleyen Ünver, “Ben de Diyarbakırlıyım, bu bölgenin insanıyım. Burada yatırım yapma kararı aldık. Tekstil sektöründe yüzde yüz İhracat üzerine iş yapıyoruz. Burası entegre bir tesis olacak. Avrupa ve Rusya’ya mal göndereceğiz. Burada ilk etapta 200 kişi istihdam edilecek. Fabrikanın büyümesiyle daha çok personel çalıştıracağız” dedi.

DİYARBAKIR TEKSTİL MERKEZİ OLACAK

Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı İhsan Oğurlu ise, fabrikanın şu an bir kısmının bittiğini proje bittiğinde ise 100 milyon dolarlık bir yatırımın Diyarbakır’a geleceğini söyledi. Tekstilde ham madde konusunda kentin dışarı bağımlı olduğunu belirten Oğurlu, “Fabrikanın açılmasıyla tekstil sektöründe bölgenin başka yerlere bağımlılığını bitireceğiz. Açılan fabrikayla ham madde sorununu ciddi anlamda çözecek. İplik, örme, boya, baskı, kumaş hepsi artık Diyarbakır’da yapılacak. Artık ham maddesinden asıl ürüne kadar tekstilde yüzde yüz bölgenin ürününü olacak. Diyarbakır’ı tekstil merkezi yapmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Oğurlu, organize sanayi bölgesinde yeni firmalar için yer tahsisi yaptıklarını bunların da önümüzdeki yıl faaliyete başlayacağını sözlerine ekledi.

ÇÖZÜM SÜRECİ YATIRIMIN ÖNÜNÜ AÇTI

Çözüm sürecinin ekonomiye büyük katkı sunduğunu anlatan Oğurlu, “Çözüm süreci yatırımın önünü açtı. Yatırımcıların artması çözüm sürecinin başarısıyla alakalıdır. Çözüm süreciyle insanların refah seviyesi yükseldi. Bölge yatırım yapmaya çok elverişlidir. Süreçle yatırımcının bölgeye olan güveni arttı” dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİNDE DİYARBAKIR EKONOMİSİ ATAĞA GEÇTİ

Diyarbakır Sanayici İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal ise çözüm sürecinin kente ve bölgeye ciddi katkılar sunduğunu vurguladı.  

Yatırımcıların kente gelmesinde çözüm sürecinin büyük pay sahibi olduğunu ifade eden Baysal, “Teşvik paketi de tekstil sektörü için bölgemizi cazip hale getirdi. Yatırım için onlarca iş adamı bekliyor. Yatırımcılar burada büyük özveri içerisinde çalışıyorlar. Çözüm sürecinde Diyarbakır ekonomisi atağa geçti” dedi. Kobani protestolarının yaşandığı 6-7 Ekim olaylarına da değinen Baysal, olaylar nedeniyle kapatılan ya da yarım kalan bir yatırımın olmadığını sözlerine ekledi.

IŞİD’İN İHRACATA VERDİĞİ ZARARA KARIŞI YENİ FORMÜL

Irak ve Suriye’de Ağustos ayından beri IŞİD tehdidinin etkili olduğunu anlatan Baysal, IŞİD’in ihracata verdiği zararı önlemek için yeni formül bulunduğunu söyledi. Baysal sözlerini şöyle tamamladı: “Hükümet, İş örgütlenmeleri, yerel yönetimler böylesi olayların önüne geçebilmek için yeni pazarlarla buluşma noktasında bir atak içerisindedir. Önümüzde normalleşmeye giden bir harita var. Bölgeden iyi haberler geliyor.”