20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Doğu’da besiciliğe büyük hibe desteği

Doğu Anadolu’da küçük ve orta ölçekli hayvancılık işletmelerine yönelik desteklemeler başladı. 2018’e kadar devam edecek çalışmada ağıl inşaatı için yüzde 50 hibe desteği verilecek.

Neşe Sarıdoğan/Ankara31 Ağustos 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Doğu’da besiciliğe büyük hibe desteği

Hükümet Doğu Anadolu bölgesinin ekonomik kalkınması amacıyla bölgede besiciliğin teşvik edilmesi için harekete geçti. Bu yıl başlatılan ve 2018 yılına kadar devam edecek olan çalışmaya göre, modernize ahır ve ağıl inşaatı için yüzde 50 hibe desteği, yüksek verimli erkek damızlık için yüzde 80 hibe desteği verilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, milletvekillerinin Doğu Anadolu Bölgesi’ne yapılan yatırımlarla ilgili soru önergesini yanıtladı. Bakan Eker, son 12 yılda Doğu Anadolu Bölgesi’nde birçok sektör ve alanda özel projeler, destekler ve uygulamalar başlatıldığını, bu çalışmaların bölgenin ekonomik gelişmesine önemli katkılar sağladığını belirtti.

Hayvan başına 350 lira

Bakan Eker’in verdiği bilgiye göre, Doğu Anadolu Kalkınma Planı’nda yer alan illere yönelik 2009’da başlatılan proje ile itçe ve kombine ırklarla kurdukları damızlık amaçlı sığır işletmesi yatırımlarına inşaat için yüzde 30, hayvan ve makine alımı için yüzde 40 oranında hibe desteği ödemesi yapıldı. Proje 2015 yılına kadar devam edecek. Bölgelere uygun kombine ırk sığır besiciliğinin teşvik edilmesi için de 2014-2018 yılları arasında, Doğu Anadolu kalkınma bölgesinin de içinde olduğu kalkınma bölgelerindeki illerde küçük ve orta ölçekli hayvancılık işletmelerine yönelik yeni desteklemeler başlatıldı. Bu kapsamda besi metaryali üretimini teşvik etmek amacıyla, tabi ve suni tohumlama ile etçi veya kombine tohum kullanan ve ön soy kütüğüne kayıtlı anaç hayvan başına 350 TL, doğacak buzağıya 150 TL olmak üzere 500 TL destek verilecek. 

Sertifikalı çoban için 5 bin lira destek

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla 2013’te başlatılan sertifikalı sürü yönetici programı kapsamında, sertifika almış çoban istihdam eden işletmelere 5 bin TL destek sağlandığını kaydeden Bakan Eker, 2006’da başlatılan kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında ürün işleme, paketleme, depolama ve makine-ekipman alımlarına yüzde 50 hibe desteği verildiğini, bundan 9 ilin yararlandığını bildirdi.