20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Dona karşı fındık bahçelerini gençleştirin

Prof.Dr. Turan Karadeniz; 150 yıllık fındık bahçelerinin bulunduğunu belirterek, 'Mutlaka fındık bahçelerinin gençleştirilmesi gerekiyor' uyarısında bulundu.

Nedim KOVAN/ORDU, (DHA) 1 Ekim 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Dona karşı fındık bahçelerini gençleştirin
ORDU Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz; Ordu, Giresun ve Trabzon'da 100-150 yıllık fındık bahçelerinin bulunduğunu belirterek, "Mutlaka fındık bahçelerinin gençleştirilmesi gerekiyor. Normalde donun etkisi birkaç yıl sürecek ancak yaşlı bahçelerde bu daha fazla zaman alacak" dedi.
 
ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, fındık üreticilerini uyararak mutlaka fındık bahçelerini gençleştirmesi gerektiğini kaydetti. Geçen Mart ayında meydana gelen don afetinden fındığın ciddi oranda zarar gördüğünü ve rekoltenin de bu nedenle düştüğünü belirten Prof.Dr.Karadeniz, don afeti öncesi bilimsel uyarılarla üreticileri bilgilendirip, önlem almaları için çalışma yaptıklarını dile getirdi.
 
Şubat ve Mart ayında ciddi don yaşanacağını, tedbirler alınması gerektiğini duyurduklarını belirten Prof.Dr.Turan Karadeniz, "Üreticilerimizin bir kısmı bu yönde tedbirler almıştı. Ordu, Giresun Trabzon bölgesinde dikim yaşı 100-150 yıllık bahçeler var. Donun tahribatı buralarda daha fazla oldu. Normalde donun etkisi birkaç yıl sürecek. Ancak yaşlı bahçelerde bu daha fazla zamanda telafi edecektir" dedi. 
 
 
Mart ayında meydana gelen don olayında yaşlı bahçelerin ciddi manada etkilendiğini, mutlaka gençleştirme yapılması gerektiğini ifade eden ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Karadeniz şöyle devam etti:
 
"Genç bahçeler birkaç sene içinde kendini yenileyebilir ama yaşlı bahçeler telafi etme süresi daha fazla süre alacak. Dondan sonra bunu birkaç yıl sürebilecek. Devletin önleyici anlamda tedbirler alması lazım. Don sadece bu sene değil birkaç yıllık ürünü de etkilemiştir."
 
Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise, her köye bakan ziraat mühendisleri olduğunu söyleyerek, "Ziraat mühendislerinin her köyde en az 60 çiftçisi var. Meteoroloji'den don uyarısı yapıldığı zaman çiftçilerimizin cep telefonlarına sms ile uyarı mesajı gönderiyoruz. Altınordu İlçesi'nde bu şekilde 27 bin üreticiye ulaşıyoruz. Diğer ilçelerde de İlçe Ziraat Odaları tarafından aynı çalışma yapılıyor. Ancak don afetine yapacak pek fazla şey yok. Çünkü Ordu'nun arazi yapısı rakım arttıkça engebeli ve dağınık. Bahçelerde ateş yakmak ne yazık ki yetersiz kalıyor, arazi yapısından tam tedbir alınamıyor" diye konuştu
 
120 BİN ÇİFTÇİYE 270 MİLYON TL DESTEKLEME ÖDENİYOR
 
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz ise TÜİK verilerine göre Ordu'da 227 bin hektarlık alanda fındık üretimi yapıldığını belirterek, "Ordu'da 120 bin üreticimiz 150-200 bin ton arasında fındık üretiyor. Bu rakam yıllara göre değişiyor. İl genelinde üreticilere yıllık Alan Bazlı Gelir Desteği'nden 270 milyon TL ödeme yapılıyor. Bu yıl dönüm başına 170 TL'den ödeme yapılacak" dedi.