24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Dünya Bankası uzmanları Gaziantep'i inceliyor

Dünya Bankası uzmanları, girişimci ve yenilikçi yönüyle dünyanın en rekabetçi 7 şehrinden biri seçilen Gaziantep’i yerinde inceledi.

2 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Dünya Bankası uzmanları Gaziantep'i inceliyor

 İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın ev sahipliğinde kamu kuruluşları, odalar ve özel sektör temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleşen toplantıda, Gaziantep’i rekabetçi hale getiren etkenleri anlamak, başarılı şehirlerin deneyimlerini belgelemek ve bu deneyimlerin dünyadaki diğer şehirlerin de dersler çıkarabilecekleri yönleri tartışıldı. Dünya Bankası tarafından yürütülen Rekabetçi Şehirler Bilgi Tabanı Projesi kapsamında kentleri incelenen Kolombiya, Endonezya, Hindistan, Fas ve Çin ile birlikte Türkiye'den Gaziantep rekabetçi kent olarak belirlenip, Dünya Bankası tarafından mercek altına alındı.

  Dünya Bankası raporlarında şu ifadelere yer verildi:

  “Ekonomik açıdan başarılı şehirlerin iyi performans sergilemelerini sağlayan faktörleri analiz etmekte ve bu şehirlerin bunu nasıl başardığını birinci elden incelemektedir. Proje, geçtiğimiz on yıla ait karşılaştırma göstergelerinin analizi yoluyla tüm kıtalardan seçilen ekonomik açıdan başarılı şehirlerin derinlemesine örnek incelemelerini içermektedir. Banka, bu kriterlere göre Türkiye’den Gaziantep şehrini Avrupa ve Orta Asya (ECA) bölgesindeki ekonomik açıdan başarılı ve ilginç bir örnek olarak belirlemiştir. Şehir düzeyindeki verilerimize göre, Gaziantep, GSYH artışı ve istihdam artışı açısından Türkiye ekonomisinin ve ECA bölgesindeki başka birçok şehrin üzerinde performans göstermiştir. Ayrıca Gaziantep’in deneyimi, Dünya Bankası’nın küresel Rekabetçi Şehirler Bilgi Tabanının bir parçası haline gelecek ve dünya genelindeki ekonomik kalkınma uygulayıcılarının ve analistlerinin dikkatini çekecek şehir düzeyinde ekonomik kalkınma bakımından sıklıkla bir küresel en iyi uygulama örneği olarak gösterilecektir.”

  Toplantıya, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Gökhan Doğan, Gaziantep Sanayi Odası Genel Sekreteri Kürşat Göncü, Dünya Bankası Uzmanları, kamu kuruluşları, odalar ve özel sektör temsilcileri katıldı.