23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Düşük petrol bize uydu başkalarına uymadı

4 yılın dibini gören petrol fiyatları Türkiye’yi sevindirirken bazı ülkeleri de zorluyor. Bütçesini petrole endeksleyen Rusya ve İran gibi ülkeler için tehlike çanları çalarken, Türkiye’nin faturası azalıyor.

Birol Keleş22 Ekim 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Düşük petrol bize uydu başkalarına uymadı

Varil fiyat 83 dolar seviyelerine kadar gelen petrol fiyatları, üretici ülkeleri zorlarken, ithalatçı ülkeleri sevindiriyor. Bütçesini özellikle petrole endeksli yapan İran, Rusya ve Venezuela gibi ülkeler için şimdiden tehlike çanları çalarken, düşen fiyatlar, Türkiye ve Hindistan gibi petrol ithal eden ülkelerin  dış ticaretlerine olumlu yansımaya başladı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız da da dün yaptığı açıklamada petrolün fiyatının,bir yıl boyunca bu şekilde devam etmesi durumunda Türkiye’nin 3.4 milyar dolar kâr edeceğini belirtti. Ham  petrol varil fiyatının bu noktada devam etmesi Rusya, İran, Venezuela ve Nijerya gibi ülkeleri ‘kaybedenler kulübüne’ sokuyor.

Başa baş noktasını geçtiler

Fiyat noktasında, petrol ihraç eden her ülkenin ‘en son kabul fiyatı’ denilen başa baş noktası (break even point) var. Ülkelerin bu oranlarına bakıldığında İran için bu rakam 140 dolar, Venezuela için 121, Nijerya için 119 Rusya için ise 105 dolarda olması gerekiyor. Hesaplamalara göre ham petrol fiyatının 80 dolar civarında seyretmesi bu ülkelerinin ekonomisinde enflasyon, bütçe açağı ve durgunluk gibi sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor. Petrolde düşük fiyattan en az etkilenecek üretici ülkeler ise Katar, BAE, Kuveyt olarak sıralanıyor.