20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Enerji Hanım’ı gören Sülün Osman vurgun için sahnede

Bakanlığın Enver ve Enerji Hanım projeleri, dolandırıcılara ilham verdi. Bazı uyanıklar, bir zamanlar devletin köprüsünü vatandaşa satan Sülün Osman gibi, bakanlığın adını kullanarak vatandaşı ‘sözde tasarruf cihazı’ satarak dolandırıyor.

Hüseyin Özay/Ankara19 Şubat 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Enerji Hanım’ı gören Sülün Osman vurgun için sahnede

ENVER ve Enerji Hanım projeleriyle enerji verimliliği ve tasarrufu özendirmeye çalışan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bu adımı fırsatçıları harekete geçirdi. Dolandırıcılar, devletin köprüsünü vatandaşa satan Sülün Osman gibi bakanlık bünyesinde olmayan bir genel müdürlüğün adını kullanarak vatandaşa sözde tasurruf cihazı sattı. Vatandaşa, kendisini bakanlık görevlisi olarak tanıtan uyanıklar, kullanım zorunluğu olduğunu belirterek ‘enerji tasarruf cihazı’ pazarladılar. Yapılan vurgun bakanlığa gelen şikayetler üzerine ortaya çıktı. Bunun üzerine inceleme başlatan bakanlık, dolandırıcıların yüzlerce vatandaşa ürün sattığını hatta hiç ürün satmadan aynı yöntemle para topladığını belirledi. Tüm bu tespitler üzerine, konuyla ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu.

Gelen şikayetler üzerine yapılan incelemelerde, dolandırıcıların ‘tasarruflu cihaz satışı’ için hayali genel müdürlük oluşturdukları ve hayali uzman çalıştırdıkları tespit edildi. Örneğin, Enerji Tasarruf Genel Müdürlüğü Bilişim Teknolojileri’nde uzman olarak çalıştığını öne süren bir dolandırıcının, vatandaşlara, yüzde 30 tasarruf sağlayan bir cihaz göndereceklerini belirterek, vatandaşların kredi kartı ve kimlik bilgilerini topladığı tespit edildi. Yine bir başka dolandırıcının da TEDAŞ Elektrik Tasarruf Merkezi adlı birimden aradığını söyleyerek vatandaşlardan kredi kartı numarası istediği belirlendi.

Sahtekarlara kanmayın

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, vatandaşları uyararak “Enerji verimliliğini ülke genelinde yaygınlaştırmaya çalışırken bazıları bunu kullanarak halkı kandırmaya çalışıyor. Sahtekarlara inanmayın” uyarısında bulundu. Yıldız “Bakanlığımız tarafından desteklenen bir cihaz bulunmamaktadır. Bu tür olaylarla karşılaşan vatandaşlarımızın en yakın Emniyet birimine başvurmaları ya da savcılığa suç duyurusunda bulunmaları gerekiyor” dedi.