25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Eski araç lastikleri halı saha oluyor

Ömrünü tamamlamış lastikler için geri dönüşüm tesisi kuruldu. Proje kapsamında eski araç lastikleri kauçuk imalatı, halı saha zemini yapımında kullanılacak.

Ercan Baysal24 Nisan 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Eski araç lastikleri halı saha oluyor

HER  yıl kullanılamaz hale gelen milyonlarca hurda araç lastiği ekonomiye kazandırılıyor. TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen proje kapsamında eski araç lastikleri kauçuk imalatı, halı saha zemini ve asfalt yol bariyer yapımında kullanılacak. Bu kapsamda ömrünü tamamlamış lastikler için geri dönüşüm tesisi kuruldu. Tesisin ihracatına da başlandı. TÜBİTAK desteğiyle kurnulan tesis hakkında bilgi veren NET PLASMAK Müdürü Semih Ulusan, tesisle hem hammadde kullanımını azalttıklarını hem de ömrünü tamamlamış lastiklerin (ÖTL) çevreye ve insan sağlığına verdikleri zararları önlediklerini söyledi. Ulusan, ÖTL geri dönüşüm tesisini TÜBİTAK’tan alınan yaklaşık 200 bin TL destekle bir yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda geliştirdiklerini bildirdi. İlk tesis ihracı Irak Erbil’e yapılırken, ikinci müşteri ise Suudi Arabistan oldu. Bu kapsamda gerekli sözleşmeler imzalandı. Irak hükümetiyle Basra ve Bağdat için de görüşmeler sürüyor. Sırada Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Almanya bulunuyor. 

Kullanım alanı çok geniş

Geri dönüşümü yapılan lastiklerin birçok alanda kullanımı olduğunu ifade eden Ulusan “Tesislerde kauçuk granül, çelik tel ve tekstil parçacıkları elde ediliyor. Granül lastikler kauçuk imalatında, halı saha zeminlerinde, lastik karo taşı üretiminde, makine takozu üretiminde ve asfalt yollara bariyer yapımında kullanılmak üzere piyasaya sürülüyor. Teller de metal preslerde küçültülerek sanayinin metal ihtiyacı olan alanlarında kullanılıyor. Tekstil parçaları ise en çok kort bezi olarak kullanılıyor” dedi. ÖTL’lerin çevreye ve insan sağlığına zararları olduğunu dile getiren Ulusan “Atık lastikler gerek kirlettiği alan gerekse bertaraf edilmesindeki zorluklardan dolayı acil önlem alınması gereken atıklardır” diye konuştu.