14 Mayıs 2024 Salı / 7 Zilkade 1445

Eti Gümüş’ün patronu Afganistan’ın altınını çıkaracak

Afganistan’ın en büyük 4 altın arama ihalesini Yıldızlar SSS Holding kazandı. Eti Gümüş’ün de sahibi olan Holding, bin kilometre alanda Afgan şirketle ortak arama yapacak.

Kaan Zenginli5 Mart 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Eti Gümüş’ün patronu Afganistan’ın altınını çıkaracak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afganistan ziyaretini değerlendirirken “Afganistan’da altın aranmasıyla ilgili 4 ihaleyi, 70 firmayı geride bırakarak bir Türk şirketi kazandı” dedi. Bakan Yıldız’ın ismini açıklamadığı şirkete STAR ulaştı. Afganistan’ın altın ihalesini Eti Gümüş’ün de sahibi olan Yıldızlar SSS Holding kazandı. Seranit, madencilik, enerji-petrol ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren Yıldızlar SSS Holding’in CEO’su Harun Güdeberk, ihale süreci ve yatırım planları ile ilgili sorularımızı yanıtladı. Dünya devlerini geride bırakarak Afganistan’ın en büyük altın arama ihalesini kazandıklarını söyleyen Güdeberk, bin kilometrekare alanda arama yapacaklarını belirtti. Rezerv ile ilgili net bir tahminlerinin olmadığını belirten Güdeberk “Dişe dokunur bir potansiyel olduğu malum. Bölge zaten altın madenleri konusunda büyük üne sahip. Biz, çalışmalarımızın ardından tahmini bir rezerv ortaya çıkaracağız” dedi.

Erdoğan ismi ülkede marka

Afganistan’daki faaliyetlerini yerli bir ortakla yapacaklarını belirten Güdeberk “Afgan Gold Mining Co. ile ortak olduk. Yüzde 51 hisse bize ait. Çıkarılan altını en yakın altın borsasında değerlendirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı. Afgan Hükümeti’nin Türk şirketlerine çok güvendiğine dikkat çeken Güdeberk “Özellikle Recep Tayyip Erdoğan ismi ülkede büyük önem taşıyor. İhale sürecinde bakanlarımızın ve büyükelçimizin ciddi desteğini aldık” değerlendirmesinde bulundu. Yıldızlar SSS Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yıldız, 2003 yılında aldığı Söğüt Seramik şirketi ile ticaret hayatına girdi. 2004 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan 41 milyon dolara satın aldığı Eti Gümüş, bugün 500 milyon dolar büyüklüğe ulaştı.

TPAO’dan 100 milyon dolar üzerinde yatırım

Afganistan’ı ziyaret eden ilk bakan olma unvanını kazanan Taner Yıldız, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin Türk yatırımlarını desteklediklerini ifade ettiği kabulde, petrol, doğalgaz ve maden aramaları ile elektrik üretimi alanında yapılacak yatırımları istişare etti. Türkiye ile arasında derin bağlar olan Afganistan ile yapılacak çok fazla iş potansiyeli olduğuna inandıklarını belirten Yıldız, şunları söyledi: “Afganistan’ın tabii kaynakları ve yeraltı zenginliklerini kamu ve özel sektör olarak birlikte değerlendireceğiz. TPAO, Mezar-ı Şerif ve Sandıklı sahalarındaki petrol arama ve üretim ihalesini ortaklarıyla birlikte kazanmıştı. Bu sahalara yapılacak 150 milyon dolarlık yatırımın 3’te 1’ini TPAO yapacak. Ayrıca, yatırım maliyeti 60 milyon dolar olan 4 kuyunun sondaj ihalesine teklif götürdü. Toplam maliyeti 10 milyon dolar olan 8 doğalgaz kuyusunun rehabilitasyonlarını da yapmaya başladı. Yani TPAO, ilk etapta 100 milyon dolardan fazla yatırım yapacak.”

‘bizim için afgan halkı trilyonlardan daha mühim’

Yıldız, MTA’nın da Afganistan’ın zengin maden kaynaklarını değerlendirme noktasında yapacak işleri olacağını belirterek “Afganistan’ın zengin su potansiyelini elektrik üretimine çevirmeyle ilgili fırsatları da konuştuk. Afganistan’da elektrik üretim sektörüne toplam 23 bin MW’lık yatırım yapılma potansiyeli var. Bu 30 milyar dolarlık bir yatırım demek. Afganistan’da görüştüğümüz meslektaşlarımız, bu potansiyelin mümkün olduğunca Türk şirketlerince değerlendirilmesini istediklerini söyledi. Biz de Türkiye’de bunları yatırımcılarla konuşup ilgi duyanları buraya davet edeceğiz.” Bakan Yıldız, Afganistan’ın normalleşmesinin Türkiye açısından da son derece önemli olduğuna vurgu yaparak “Bizim için Afgan halkı trilyonlarca dolardan daha mühim” dedi.