26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Ev alana devletin peşinat desteği kademeli olacak

Ev sahibi olmak isteyenlere verilecek yüzde 15’lik devlet katkısı kademeli olacak. Davutoğlu’nun açıkladığı sistemde 5 yıl boyunca peşinatını biriktirene yüzde 15, 4 yıla yüzde 12, 3 yıla ise yüzde 10 destek verilecek.

Kaan Zenginli29 Ocak 2015 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Ev alana devletin peşinat desteği kademeli olacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki akşam açıkladığı inşaat sektöründe devrim niteliği taşıyan devlet desteğinin detayları ortaya çıkmaya başladı. Bankadan konut hesabı açarak 5 yıl boyunca yüzde 25 peşinat biriktiren vatandaşa yüzde 15’lik katkı verileceğini açıklayan Davutoğlu, dün yaptığı yeni bir açıklama ile verilen desteğin birikim yılına göre kademeli olacağını belirtti. Davutoğlu, 5 yıl birikim yapan vatandaşa yüzde 15 destek verileceğini, 4 yıl birikim yapana yüzde 12, 3 yıl birikim yapana ise yüzde 10 katkı sağlanacağını söyledi. Hayata geçen uygulama inşaat sektöründe sevinçle karşılandı. Sektör yetkilileri, devlet desteğiyle BES’te olduğu gibi inşaat sektöründe de sıçramaya neden olacağı görüşünde.

Yeni evlilikleri teşvik ediyoruz

Söz konusu teşvikin yeni konut edineceklere getirilen şartları hafifletmek yoluyla olacağına dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti: “Yapmayı düşündüğümüz uygulama şu; yüzde 25 teminat toplamak bir yükse bu yükü hafifletelim. Bu yükün hafifletilmesinde doğacak sonuçlar nedir? Konut sahibi olmak talebi artırıcı bir etki yapacak ve bu noktada özellikle düşük gelirlilerin daha kolay konut sahibi olması temin edilecek. Yani ilk evde olacak, 2 ve 3. evde değil. Bu da daha çok yeni evliler ile ilgili olduğu için aynen çeyiz sandığında olduğu gibi, evlilikleri de teşvik etmiş olacağız. Evlilikle gelen zorlukları paylaşmış olacağız. Bu talep artışı, inşaat sektörünü de rahatlatacak.” Uygulamanın detayları hakkında bilgi veren Davutoğlu “Kanun yürürlüğe girdikten sonra bir bankada, bankayla anlaşarak ‘ben konut edinmek üzere bir hesap açmak istiyorum’ deyip o hesaba para yatırmaya başladığında, bu hesaba yatırılan para 5 yıl tutulup daha sonra kullanıldığında yüzde 15 devlet verecek. Yani 100 bin lira biriktirilmişse 15 bin lira da devlet verecek. Ama birisi derse ki ben 5 yıl için yatırdım ama 4. yılda, 3. yılda evi almak istiyorum. 4 ve 3. yıllar için de kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. 5 yıl için yüzde 15 ise 4 yıl için yüzde 12, diyelim 3 yıl için yüzde 10 gibi kademelendirilmiş olacağız” dedi.

Sektör için kalkınma hamlesi

Yeni rdüzenleme inşaat sektöründe büyük yankı buldu. Egeyapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı “ Bu uygulamanın gayrimenkul sektörüne orta ve uzun  vadeye yayılacak çok ciddi bir potansiyel sağlayacağı kanaatindeyim. Gayrimenkul sektörü için bir kalkınma hamlesi olacaktır” dedi.

TASARRUFA TEŞVİK

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun da devletin konut alımını destekleme kararını, orta ve dar gelirli kesimden konut alacaklar için tasarrufa yönelik bir teşvik olduğunu ifade etti. Uygulamanın, insanların ilerde daire almak için tasarruf etmelerini hatırlatmak için iyi bir çalışma olduğunu dile getiren Torun, hükümetin bu konuda tasarruf sahiplerinin yanında olduğunu göstermesi bakımından da anlamlı bir jest olarak gördüğünü söyledi. Torun, “Yüzde 15’ini veriyor. Rakamlara bakıldığında çok büyük değil ama teşvik ve motive edici. 

Satışlar artacak 

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir “Orta alt, yani C gelir grubundan insanlarımızın konut alımını kolaylaştıracak olan bu uygulama ile çok sayıda insanın ev sahibi olma hayalini gerçekleştirebileceğini düşünüyorum. Konut sahibi olmak isteyenlere ama parası yetmeyen kişilere büyük bir fırsat yarattı” dedi.