26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Fahiş elektrik faturasında ‘öde-itiraz et’ dönemi bitti

Yüksek elektrik faturalarında tamamı ödendikten sonra itiraz etme dönemi bitiyor. Yıldız “Önceki faturanın en fazla yüzde 30’u ödenecek, kalan kısım için itirazın sonuçlanması beklenecek” dedi.

28 Eylül 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Fahiş elektrik faturasında ‘öde-itiraz et’ dönemi bitti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yüksek elektrik faturalarıyla ilgili “Faturası yüksek gelen vatandaşımız en fazla önceki ayın yüzde 30 fazlası kadar olan tutarı ödeyecek. Faturanın kalan kısmı için yapılacak itirazın karara bağlanması beklenecek” dedi. Güriş Holding tarafından Afyon Dinar’da kurulan, 115 MW kurulu güce sahip Olgu RES, törenle hizmete girdi. Törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız, yüksek gelen faturaların nasıl ödeneceğiyle ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Önceki faturanın yüzde 30’u

Yıldız, şöyle konuştu: “EPDK bununla alakalı düzenlemelerini yaptı. Geçen ay gelen 100 liralık fatura, bir sonraki ayda 150-200 lira gelmişse onun yüzde 30’undan daha fazlasını ödememe hakkı müşteriye, vatandaşa sunulmuş oluyor. Yani 130 liraya kadar ihtimal ki klimalardan veya mevsim değişikliğinden dolayı herhangi bir tüketim artışı söz konusuysa vatandaşımız 130 liraya kadar olanını ödeyecek, diğer kısmı itirazları sonuçlanıncaya kadar ödemeyecek. Önceden şöyleydi: 200 lira gelen bir fatura varsa faturanın tamamı alınıyor, ödenmiyorsa gecikme işlemi uygulanıyordu. Şimdi vatandaşımız geçmiş ayın faturasının en fazla yüzde 30’una kadar olan tutarı ödeyecek, diğer kısmı ödememe hakkı doğdu, itirazı sonuçlanıncaya kadar. Diyelim ki itiraz etti, dağıtım şirketi karara bağladı. Haklı gerekçelerden dolayı itirazı vatandaşımızın lehine sonuçlanmışsa ödeyeceği rakam belirlenen tutarla sınırlı kalacak.” EPDK’nin tüketici hakları çerçevesinde yapılan bu konudaki başvuruları haklı bulduğunu ve vatandaş lehine düzenleme yaptığını belirten Bakan Yıldız, uygulamanın mevzuatın yürürlüğe girmesiyle başlayacağını belirtti.

134 bin konutun enerjisini üretecek

40 kilometrekarelik alana kurulan Olgu RES, 134 bin konutun yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak enerjiyi Dinar’ın rüzgarından üretecek. Güriş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, üretim politikalarının sürdürülebilirlik esasına dayandığını belirterek, “Bu vizyon çerçevesinde, bugüne kadar rüzgâr, jeotermal ve hidroelektrik gibi kaynaklara yaptığımız yatırımların toplamı 2.5 milyar dolara ulaştı. Gelecek yıl, toplam kurulu gücü 290 MW olan dört yeni RES projemizi daha hizmete almak suretiyle kurulu RES gücümüzü 490 MW’a yükselterek, jeotermalde olduğu gibi bu alanda da Türkiye’nin önde gelen enerji firmalarından biri olmayı hedefliyoruz” dedi.

2014'e kadar elektriğe zam yok

Elektrik fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Yıldız, bu konuda yaptıkları çalışmaların sonuçlandığını ifade etti. Yıldız, şöyle konuştu: “Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı ile ortak yaptığımız çalışmalar sonunda elektrik fiyatlarında artan maliyetlere rağmen vatandaşın, sanayicinin lehine herhangi bir fiyat değişikliğine gitmeksizin gelecek 3 ayın geçirilebileceğine ilişkin kanaat oluştu. Bu ülkemiz için de enerji sektörü için de sevindirici bir haberdir. Sanayileşmeyle alakalı, büyüme rakamlarının gittikçe artmaya çalıştığı, bununla alakalı gayretlerin oluştuğu bir dönemde enerji fiyatlarında herhangi bir değişikliğe gitmemiş olduk. Önümüzdeki 3 ay ekim-kasım-aralık itibarıyla inşallah elektrik fiyatlarına zam yapmaksızın 2014’e taşımış olacağız.”