25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Fiyakası bozulan Range Rover’a toplatma davası AB gündeminde

Türk işadamı Yakut’un İngiliz üretici Land Rover’a açtığı iki ayrı toplatma davası Avrupa’nın gündemine oturdu. AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Verheugen’in kurduğu Uluslararası Diplomatlar Birliği, Yakut’un yaptığı başvuruyu kabul etti.

Kaan Zenginli20 Eylül 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Fiyakası bozulan Range Rover’a toplatma davası AB gündeminde

Türk işadamı Engin Yakut’un, Motor ve şanzıman arızası yüzünden kullanılamaz hale gelen Yeni  Range Rover araçlar için İngiliz üretici Land Rover Company’e açtığı iki ayrı toplatma davası Avrupa  gündeminde. Avrupa Birliği Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen’in kurduğu Uluslararası Diplomatlar Birliği, Engin Yakut’un yaptığı başvuruyu kabul etti. Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletler üyesi ve resmi danışmanılığınıda yapan Birliğin Gerem Başkanı Gunther Meınel, yaptığı açıklamada, “Yakut’un yaşadığı 18 aylık haksızlık, bir insan hakkı ihlalidir. Türk Hükumeti, bu konularda gerekli düzenleme yapmalıdır” dedi. AB Parlamento ve AB Komisyonuna başvurduğunu açıklayan Engin Yakut, konuyla ilgili şunları söyledi: “Araçlar Almanya’dan Türkiye’ye ithal edildiğinden Alman Hükmeti konuyu AB Komisyonuna taşımalıdır. AB Komisyonu karar alırsa tüm Avrupa’da, Yeni Range Rover araçlar Geri Çağrılıp satışları durdurabilir.

Kalite sertifikasının iptali

Avrupa Kalite Teşkilatına da başvurup, Avrupa Kalite Sertifikası olan ISO 9000 Belgesinin iptalini istedik. Ortada dokuz arızalı araç varken, güvenli ürün anlamına gelen CE kaşesini, Land Rover Company artık araçlara basmamalıdır. Kalitesiz ve güvensiz ürün anlamına gelen ‘Rapex’ kaşesini, Land Rover araçlarına basmalıdır. Avrupa’da bu araçların trafikte olması, bir trafik skandalıdır. AB Tüketiciler Birliği’ne başvurduk. Avrupalı tüketiciler adına bu teşkilatların harekete geçmelerini bekliyoruz.”

Dava twıtter’da da trend topıc oldu

Twitter’da dünya gündemi olan ve Alman Medya’sının da geniş yer ayırdığı dava hayli ilgi çekiyor. Kendi aracı dışında benzer sorunları yaşayan ve Fabrika hatalı araç sayısı 9’a yükselen Range Rover araçlar için, Avukat  Dr. Candaş Gürol ile birlikte  yürütülen ayıplı ve kusurlu araçların ‘geri çağırılması için toplatma davaları’ açıldı. Türk tüketici tarihinde ilk defa bir otomobil devine açılan ve İstanbul tüketici mahkemelerinde görülecek davaların duruşmaları yakında başlayacak.

‘BAKANLIKLAR İNCELEME BAŞLATMALI’

Dokuz araçta şanzıman, turbo hortumu ve ciddi akü arızalarının olduğunu belirten Engin Yakut, ilgili bakanlıkların inceleme başlatmaları halinde çok sayıda arızalı başka araçlar da tespit edilebileceğini söyledi. Yakut “Bu araçların trafikte olmaları tüketiciler için ciddi hayati tehlike oluşturuyor. Trafikte bir Soma faciası yaşanmaması için yeni Range Rover araçların ithalatının durdurulması, Karayolları Uygunluk Belgesi ile TSE sertifikalarının iptal edilmesi için ilgili bakanlıklardan gereğinin yapılmasını istedik” dedi.