25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Füze ihalesinde Çin’in rakiplerine ek süre

Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında düzenlenecek ihale için teklif verme süresini 31 Aralık 2014’e kadar uzattı.

27 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Füze ihalesinde Çin’in rakiplerine ek süre

SAVUNMA Sanayi Müsteşarlığı, uzun menzilli füze ihalesinde Çin ile başlatılan görüşmelerin sürdüğünü, sürecin dışında kalmak istemeyen firmalardan da tekliflerini 31 Aralık’a kadar uzatmalarının istendiğini açıkladı. Daha önce projede ikinci sırada yer alan Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam ile üçüncü sıradaki Patriot füze savunma sistemini üreten ABD’li Raytheon ve Lockheed Martin’in teklif geçerlilik sürelerinin bu ayın sonuna kadar uzatıldığı açıklanmıştı. SSM açıklamasında “Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi dışında müsteşarlığımız bünyesinde füze esaslı savunma sistemleri de dahil çok sayıda farklı proje, yürütülme ve planlama safhasında olup bunlarla ilgili olarak çeşitli ülke ve firmalarla görüşmeler yapılmaktadır. Bu gibi görüşmelerin mevcut Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi ile doğrudan ilişkilendirilmemesi hususunu da kamuoyu ile paylaşmak isteriz” denildi.

Görüşmeler 1 yıldır sürüyor

Geçen hafta basında çıkan haberlerde,  füze projesinde Türkiye’nin Çin ile görüşmelere son vermek üzere olduğu ve projede teklif veren Avrupalı ve ABD’li şirketlerle görüşmelere başlanacağı iddia edilmişti. Türkiye, ilk uzun menzilli füze projesi için düzenlenen ihalede geçen yıl sonbaharda yola Çin firması CPMIEC ile devam etme kararı almıştı. İhalede Çin’le birlikte ABD, Rusya ve Fransa-İtalya ortaklığı yarışıyordu.