20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Genel Energy, K. Irak’tan sonra bir adım da Somaliland’da attı

Kuzey Irak’taki çalışmalarıyla adından söz ettiren Genel Energy, önemli bir hamle de Afrika’da yaptı. Şirket, Somaliland’de Kuzey Irak’ın yarısı büyüklüğündeki bir sahada petrol arama hakkı elde etti.

Ekonomi Servisi30 Ekim 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Genel Energy, K. Irak’tan sonra bir adım da Somaliland’da attı

Çukurova Grubu’nun ortağı olduğu Genel Energy Plc, Kuzey Irak’ta başarıyla yürüttüğü petrol arama çalışmalarını Afrika’ya taşıyor. Şirket, Somali’ye bağlı özerk devlet olan Somaliland’de aldığı Kuzey Irak’ın yarısı büyüklüğündeki petrol sahasında arama ve geliştirme yatırımlarına başlayacak. Petrol bakımından dünyanın en zengin bölgesi Arap Yarımadası ile özdeş jeolojik mirasa sahip bölgede, önemli petrol ve kömür varlıklarının bulunduğu tahmin ediliyor. Genel Energy yatırımları, bölgede hidrokarbon kaynaklarının geliştirilmesinin ötesinde, istihdam, ekonomik canlanma, finansman gibi Somaliland’de şu an en çok ihtiyaç duyulan faktörlerin karşılanmasına da katkıda bulunacak.

Kasada 1 milyar $ nakiti var

Yaptığı satın almalar ve operasyonel anlamdaki güçlü yükselişiyle başarılı bir yıl geçiren Genel Energy Plc, en son yaptığı Bina Bawi ve Miran satın almalarıyla Kuzey Irak’taki lider pozisyonunu daha da güçlendirmişti. Kuzey Irak’taki operasyonu kendini finanse eder durumda olan şirketin, yeni fırsatlar ve yatırımlar için kasasında halen 1 milyar dolar nakit bulunuyor. Bunu Ortadoğu ve Afrika’da değerlendirmeyi planlayan Genel Energy Plc, varlıklarını çeşitlendirme politikası çerçevesinde Afrika’daki keşif lisansı fırsatlarını değerlendiriyor. Şirket, bu anlamda şimdiye kadar Malta, Fildişi Sahilleri ve son olarak da Somaliland’de keşif lisansları aldı. Genel Energy’nin yatırım programında öncelik verdiği bölgelerden biri olan Somaliland’in Arap yarımadası ile benzer jeolojik yapıya sahip olması, bölgede önemli petrol ve kömür varlıklarının bulunduğu tahminlerini güçlendiriyor.

Önemli satın almalara imza attı

Somaliland’de yüzölçümü Kuzey Irak’ın yarısı kadar, oldukça büyük bir araştırma sahası alan Genel Energy, Kuzey Irak’taki tecrübesini burada değerlendirmek üzere arama ve geliştirme yatırımlarına başlayacak. Sahada ilk bulguların en geç 1.5 yıl içinde elde edilmesi bekleniyor. Genel Energy’nin yatırımı bölgenin inşasında önemli bir hamle olarak görülüyor. Genel Energy, bu yıl Heritage Oil’in Miran sahasındaki yüzde 26’lık hissesini 156 milyon dolara, ABD’li Hawler Energy’nin Kuzey Irak’taki Bina Bawi sahasındaki yüzde 21’lik hissesini de 240 milyon dolara satın alarak bu sahada hissesini yüzde 25’ten 51’e çıkarmıştı.

Afrika Boynuzu’nun örnek bölgesi

Afrika Boynuzu’nda Somali’nin kuzeyinde bulunan Somaliland, 1980’lerdeki iç savaşın ardından 1991 yılında Somaliland Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık ilanından bu yana geliştirdiği demokrasi tecrübesi ile Afrika Boynuzu’nun örnek bölgelerinden biri olarak gösterilen Somaliland, 2001 yılındaki anayasa referandumundan sonra üç genel seçimi başarı ile geçirmiş olmakla öne çıkıyor.