19 Mayıs 2024 Pazar / 12 Zilkade 1445

Güneşi gören 100’e yakın girişimci yatırıma ısınıyor

Güneşi yeni yeni keşfetmeye başlayan girişimciler, yatırım için beklemede. Türkiye’nin ilk resmi güneş enerjisi santralini Karaman’da kuran IBC-Solar’ın Genel Müdürü Bali, bugüne kadar 100’e yakın fizibilite hazırladıklarını söyledi.

Yaşar Kızılbağ12 Şubat 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Güneşi gören 100’e yakın girişimci yatırıma ısınıyor

Güneş kuşağında olan Türkiye enerjide bu potansiyelini keşfetmeye başladı. Enerjide dışarıya bağımlılığı azaltmanın önemli yolu olarak görülen güneşe yatırım için 100’e yakın girişimci hazırlık yapıyor. Türkiye’de ilk resmi güneş santralini Karaman’da kuran IBC-Solar Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, güneş enerjisi ile ilgiyi yasanın çıktığı Mart 2011’den bu yana 100’e yakın yatırım için fizibilite hazırladıklarını söyledi. Yatırımcılardan kurulum öncesi uzun süreli ölçümleme raporları talep edildiği için şu an yatırımların hazırlık aşamasında olduğunu anlatan Bali, devletin güneşte 10 yıllık alım garantisi bulunduğunu söyledi.

Güneş enerjisini ‘kimseye hesap vermeden kullanabileceğimiz inanılmaz bir nimet’ olarak tanımlayan Bali “Güneş doğuyor. Bütün gün parlıyor. Ama boşuna... Arap ülkelerinin, petrolü çıkarıp havaya saçması gibi birşey bu. Kendi topraklarımızdan çıkan suyun bile hesabını komşu ülkelere veriyoruz. Ama güneş öyle değil” dedi. Güneş enerjisinin üretildiği yerde tüketime imkan tanıdığını anlatan Bali, bu sistemin sanayi kuruluşları, AVM’lerin çatıları ile yüksek enerji tüketen kuruluşların çatılarına kurulabileceğini belirterek, Metro Marketleri’nin Almanya’daki mağazalarının çatılarını örnek gösterdi.

Karaman’da başardık

Bali, güneşe yatırım yapanların teşvik edilmesi gerektiğini de belirterek “Ayrıca Türkiye’de hangi yatırım yapılıyorsa o yatırım kapsamındaki binalar güneye bakar yapılmalı. Çatısını öyle yapmak lazım. Binalar güneş enerjisi düşünülerek yapılmalı” dedi. Bali, ayrıca bu yatırım yapacak olanlara faiz indirimi gibi teşviklerin de sağlanması gerektiğini anlattı. Karaman’daki üretim tesislerinin örnek olduğunu da söyleyen Bali, isteyen yatırımcıların gezip görebilmesi için sürekli açık tuttuklarını da söyledi. Bali, güneş enerjisi yatırımlarının Türkiye’de tutup tutmayacağına ilişkin sorumuza ise “Ben umutluyum. Çünkü güneş büyük bir ekmek kapısı. Refahı artıracak, bolluk getirecek. Karaman’da yaptık, başardık. Benim gibi birkaç deli daha çıkarsa bu iş olur” cevabını verdi.

BAKIM MALİYETİ YAĞMUR DUASI

IBC-Solar Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, yatırım maliyeti konusunda ise şunları söyledi: “Panel maliyeti sadece yüzde 40’larda. Yatırım KW başına 2.500 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Biz bugüne kadar 100’e yakın fizibilite hazırladık. Birçok çatıya çıktık. Burada maliyet çatıya da bağlı. Çatının güçlendirilmesi gerekebiliyor. Ayrıca trafoya uzaklık da çok önemli. Burada yanlış bilinen birşey daha var. O da kurulduktan sonra bakımı pahalı olarak biliniyor. Oysa tek maliyeti var o da yağmur duası. Yağmur yağsın diye dua ediyoruz. Yoksa yıkamak zorundayız.”

<img src=http://www.stargazete.com/imgsdisk/2013/02/11/110220132329543484657_3.jpg>