27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Hedef 5 milyar dolarlık iş

2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar’da Türk müteahhitler 3 ayda 2.7 milyar dolarlık iş alırken, yıl sonunda bunu 2 katına çıkarmayı planlıyor.

Yaşar Kızılbağ/Doha12 Nisan 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Hedef 5 milyar dolarlık iş

Katar’da ticaret kültürle buluştu

Katar’ın başkenti Doha’da bu yıl ilk kez geniş kapsamlı bir Türk Festivali düzenlendi. Mehteran takımının açılış gösterisiyle başlayan ve yoğun ilgi gören festivalin iki ülke arasındaki ticari ilişkilere de yansıması bekleniyor. Katara Kültürel Köyü Vakfı ve Türkiye’nin Doha Büyükelçiliği işbirliğiyle düzenlenen festivalle ilgili toplantıda iki ülke arasındaki ticari ilişkiler hakkında bilgi veren Türkiye’nin Doha Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türk müteahhitlerin Katar’da bugüne kadar 13 milyar dolarlık iş yaptığını belirterek “Türk-müteahhitler bu yılın 2-3 ayında ise 2.7 milyar dolar iş aldı. Hedefimiz yıl sonuna kadar 5 milyar dolar” dedi.

Stadlara Türkler talip

Katar’ın 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacağını da hatırlatan Demirok “2030 Vizyonu çerçevesinde 205 milyar dolar yatırım planlıyorlar. Bunun 50 milyar doları Dünya Kupası için olacak. 10 stad yapacaklar. Bu stadlara Türk şirketler de talip” dedi. Başbakan Erdoğan’ın son Katar ziyaretinde daha önce Dubaili TAQA şirketinin yatırımdan çekildiği Afşin Elbistan’da kurulacak 12 milyar dolarlık termik santral yatırımı için Katar’la ön anlaşma yapıldığını hatırlatan Demirok “Ayrıca Savunma Sanayii Fuarı’nda da Türk şirketleri 220 milyon dolarlık sipariş aldı” dedi. Katar’ın her yıl 110 milyar dolar ticaret fazlası verdiğini de aktaran Demirok, hedeflerinin Türkiye’yi tanıtarak yatırım çekmek olduğunu, her hafta 2-3 Türk ticari heyetini ağırladıklarını söyledi. Büyükelçi Demirok, Bank Asya’nın Qatar Islamic Bank ile ortak olacağına ilişkin henüz somut birşey olmadığını söyledi.

MEHTER’E BÜYÜK İLGİ

Katara Kültürel Köyü’nde düzenlenen Türk Festivali, Mehter takımının konseriyle açıldı. Mini Kapalıçarşı’nın da kurulduğu festival alanında, Katarlılar Türk yemekleri ve kestaneye büyük ilgi gösterdi. Festival 13 Nisan’da son bulacak.