23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Her 100 Türk şirketinden 97’si siber saldırılara maruz kalıyor

Geçen yıl Türk şirketlerin yüzde 97’si siber saldırıya uğradı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise Türkiye’ye 15 milyon siber atak yapıldı. Finansal verileri çalmak için yapılan siber saldırılarda ise yüzde 27 artış var.

Birol Keleş/Budapeşte25 Nisan 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Her 100 Türk şirketinden 97’si siber saldırılara maruz kalıyor

Bu yılın sadece ilk üç ayında 15 milyon siber atağa maruz kalan Türkiye’de tehlike çanları çalıyor. Uzmanlar gerekli önlemler alınmazsa bu rakamın gelecek yılın aynı döneminde 20 milyona ulaşacağını belirterek, bunun da ülkede ciddi ekonomik sorun yaratabileceğine vurguluyor.

Kaspersky’den yeni ürün

Dünyanın en büyük siber güvenlik kuruluşlarından Kaspersky Lab. uzmanları, Macaristan’da biraraya gelerek, başta Türkiye olmak üzere Ortadoğu ve Afrika’daki güvenlik açıklarını masaya yatırdı. Kaspersky Lab. Global Araştırmalar Müdür Yardımcısı Sergey Novikov yaptığı sunumda, 2013 yılında sadece finansal verileri çalmak için tasarlanmış kötü amaçlı yazılım içeren siber saldırı sayısının bir önceki yıla göre yüzde 27.6 artarak, 28 milyon 400 bine yükseldiğini söyledi. Novikov, son 12 ayda Türkiye’deki şirketlerin de yüzde 97’sinin siber saldırıya maruz kaldığını vurguladı. Bu alanda dünya ortalamasının yüzde 91 olduğuna dikkat çeken Novikov, yine Türkiye’deki şirketlerin yüzde 58’inin spam tehdidiyle, yüzde 31’inin de ağ saldırılarıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Öte yandan Kaspersky Lab, yeni sanallaştırma güvenlik çözümünü de tanıttı. Yeni Light Agent teknolojisi adlı sistem ile aynı dosya birden fazla sayıda taranıyor ve daha fazla sistem kaynağını boşa çıkarıyor.

Siber güvenlik açığında zirvedeyiz

Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü Sertan Selçuk, siber güvenlik açıklarının en çok yaşandığı ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğine dikkat çekerek, geçen yıl Türkiye’de 1 milyondan fazla kişinin sadece finansal saldırıya uğradığını belirtti. Selçuk “Bu rakam, 2012’ye göre yüzde 106 artış anlamına geliyor. Bu yılın ilk çeyreğinde ise genel siber saldırının rakamı 15 milyona çıktı. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artışı gösteriyor” dedi.

TROJANLAR İLK SIRADA

Finansal bilgileri elege çirmek için tasarlanan programların başında, bankacılık Trojanları, tuş kaydediciler ve biri Bitcoin cüzdanlarından hırsızlık yapan diğeri ise dijital para oluşturmak için yazılım indiren iki kötü amaçlı yazılım geliyor.