16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

İhracata Irak ve bayram freni

Temmuzda ihracatın 12.5 milyar dolar olduğunu açıklayan TİM Başkanı Büyükekşi “Bayram ve Irak’a ihracattaki sıkıntılar nedeniyle, ihracatımız geçen yılla aynı seviyede oldu” dedi. Büyükekşi, Irak’taki sorunun AB’ye ihracatla en aza indirileceğini söyledi.

2 Ağustos 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İhracata Irak ve bayram freni

AB ülkelerindeki çift haneli artışlara rağmen Ramazan Bayramı etkisi ve Irak’ta yaşanan yüzde 46.4’lük düşüş nedeniyle ihracat temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre değişim göstermedi ve 12.54 milyar dolar ile sınırlandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat ocak-temmuzda yüzde 5.7 artışla 92.71 milyar dolar olarak gerçekleşti. Irak’a yapılan ihracat temmuzda yüzde 46.4 gerileyerek 570  milyon dolar oldu. Temmuzda AB’ye ihracat yüzde 11 artarken, Kuzey Amerika’ya yüzde 12 ve Uzakdoğu’ya yüzde 10 ihracat artışı yakalandı. Ortadoğu’ya ihracatın yüzde 18, Afrika’ya yüzde 10 gerilediği temmuz ayında en fazla ihracat yapılan beş ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Irak oldu. Irak aylık ihracat sıralamasında beşinci sıraya geriledi. Almanya’ya ihracat yüzde 14 artarken, İngiltere’ye ihracat yüzde 16, İtalya’ya yüzde 2, Fransa’ya yüzde 7 arttı.

En fazla artış Suriye’de

En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 64 ile Suriye’de oldu. Temmuzda ihracat artışında öne çıkan ülkeler ise yüzde 314 artışla Peru, yüzde 123 artışla Malezya ve yüzde 110 ortaşla Norveç oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyüksekşi yaptığı açıklamada, son 12 aylık ihracatın yüzde 2.2 artarak 156.32 milyar dolara yükseldiğini belirterek, “Bayram etkisi ve Irak’a ihracatta temmuz ayında yaşanan gerileme nedeniyle, ihracatımız geçen yıl ile neredeyse aynı seviyede gerçekleşti” dedi. Büyükekşi, önemli bölümü bayram tatili kaynaklı işgünü kaybının ihracattaki artış temposunu aylık bazda 12.4 puan, Irak’a ihracatta yaşanan kaybın ise 3.9 puan, toplamda 16.3 puan aşağı çektiğini belirtti. Büyükekşi, Irak’ta yaşanan sıkıntıların geçici olduğunu düşündüklerini ve gerek AB’ye ihracattaki güçlü artış ile gerekse yeni hedef pazarlardaki performanslarla, Irak gibi önemli bir pazarda yaşanan gelişmelerin etkisinin en aza ineceğini söyledi. Büyükekşi, bayram etkisi hissedilmeden önceki son cumartesi akşamına kadar günlük ihracat artışının yüzde 12.4 seviyelerinde olduğunu da belirtti. Yıl sonuna kadar ihracatta Irak kaynaklı 2-2.5 milyar dolar düşüş beklenirken, hedeflenen 166.5 milyar dolarlık toplam ihracat düşünüldüğünde bu düşüşün Türkiye ekonomisi açısından kaldırılamayacak bir rakam olmadığı hem analistler hem de ekonomi yönetimi tarafından dile getiriliyor.

İhracatın lokomotifi otomotiv

Temmuz ayında en fazla ihracatı, 1.99 milyar dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, temmuzda 1.73 milyar dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörü ise 1. 58 milyar dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. Temmuz ayında en fazla ihracat artışını yüzde 76 ile Savunma ve Havacılık Sanayi sektörümüz yakaladı. İlk yedi aylık verilere göre ise en fazla ihracatı, 13.71 milyar dolarla yine otomotiv sektörü gerçekleştirdi. En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında temmuz ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 33 artışla Hatay oldu.