23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

İş beğenmeyenler piyango peşinde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı , TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile İŞKUR işbirliğinde Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 projesi 3 yıldır devam ediyor.

radikal - sadi özdemir14 Aralık 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İş beğenmeyenler piyango peşinde
Projeyle işgücü piyasasının ihtiyaçları ve nitelikli eleman talepleri belirleniyor. Ardından meslek kursları açılıyor ve işsizler meslek ediniyor. Kurslarını başarıyla tamamlayanlar ise iş sahibi oluyor. Ancak bugüne kadar kursiyer yetersizliğinden dolayı 913 kurs iptal edildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “İşsizlerin ilgi göstermemesi nedeniyle 913 kurs iptal edildi. Özel sektörün yaklaşık 20 bin kişilik işgücü talebi karşılanamadı” dedi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: 
 
 
 
‘Başkan, 100 kişi alırım’ 
 
 
 
Anadolu’nun her yerini dolaşan, sanayicinin, tüccarın sorunlarını dinleyen, çözüm arayan birisi olarak söylüyorum. Her yerde aynı dert. İşadamımız diyor ki; “Başkan, 100 kişiye ihtiyacım var. Tornacı, kaynakçı, frezeci elemanlar arıyorum, ama bulamıyorum”. Bir başkası, yeni sipariş aldığını ama eleman bulamadığı için ürünleri zamanında yetiştiremediğini anlatıyor. Bu tür örnekler Anadolu’nun her yerinde yaşanıyor. 
 
 
Ama diğer taraftan işsizlere iş beğendiremiyoruz. İşi beğenmeyen işsiz kardeşlerimiz bir bakıyorsunuz milli piyango kuyruğunda. Kısa yoldan zengin olmak istiyor. Geleceğini piyango kuyruğunda arıyor. Kimse koluna altın bilezik takmak istemiyor. Üzülüyorum. Hem işsiz kardeşimiz için üzülüyorum hem de ülkemizin geleceği adına üzülüyorum. 
 
 
Projenin üçüncü uygulama yılı sonuçlarına bakıldığında; işsiz kardeşlerimiz tarım ve hayvancılık, mobilya, gıda ve içecek, madencilik sektörlerindeki meslek kurslarına hiç ilgi göstermiyor. En çok iptal edilen kurslar ve sayıları şöyle; “Mobilya Ustası” (58), “Gazaltı Kaynakçısı” (53), “Makineci – Dikiş” (34) ve “Dikiş Makinesi Operatörü” (28), “Kablo Gruplama İşçisi” (25), “Pres Tezgâhı Operatörü” (16), “Kaynakçı – Oksijen ve Elektrik” (16), “Dokumacı – Dokuma Makinesi Operatörü” (14), “Elektrik Ark Kaynakçısı” (13), “Torna Tezgahı Operatörü” (13) oldu. 
Sadece 2013 yılında ise 185 kurs iptal edilirken, 3 bin 205 kişilik işgücü talebi karşılanamadı. İşsizlerimiz “ben bu işi beğenmedim, kursa katılmam” diyor. İşsiz kardeşlerimiz en çok hangi kurslara ilgi gösteriyor diye baktığımızda ise elektrik-elektronik, bilgisayar, otomotiv meslek kurslarına daha fazla ilgi gösterdikleri dikkat çekiyor. 
 
 
Masa başı işlere hemen koşuyorlar 
 
 
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, açtıkları kurslar arasında en çok talep görenleri şöyle sıraladı: “Çağrı Merkezi Görevlisi, Uçak Bakım Teknisyeni, Bilgisayar Operatörü gibi kurslara kontenjanın çok üzerinde başvuru oldu. Sivas’ta 18 Şubat 2013’te 60 kişilik açılan Çağrı Merkezi Görevlisi kursuna 877 kişi, Adana’da 4 Şubat 2013’te açılan 15 kişilik Bilgisayar Operatörü kursuna 411 kişi, İstanbul ’da 16 Temmuz 2012’de açılan 16 kişilik Uçak Bakım Teknisyeni kursuna 337 kişi başvuru yaptı. Niye bu işlere daha çok başvuru var? Çünkü masa başı iş de o yüzden.”