24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Taner Yıldız: IŞİD üzerinden imajımıza saldırı var

ABD basınında ‘Türkiye, İŞİD’den petrol alıyor’ tarzı haberlere, Bakan Yıldız yanıt verdi. Bu tür haberler ile Türkiye’nin imajına saldırıldığını kaydeden Bakan Taner Yıldız “Türkiye’nin ne böyle bir anlaşması olabilir ne de IŞİD’den petrol alır” diye konuştu.

16 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Taner Yıldız: IŞİD üzerinden imajımıza saldırı var

Türkiye’nin IŞİD’den kaçak olarak petrol satın aldığı yönünde ABD basınında çıkan haberlere yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu tür haberlerin kasıtlı olduğunu belirterek “Türkiye’nin böyle ne bir anlaşması olabilir ne de aldığı bir petrol olabilir” dedi. Katar’da bulunan Yıldız’a Türkiye’nin IŞİD’den petrol aldığına yönelik iddiaların sorulması üzerine  ‘’Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti, tüm alışverişini ona göre yapmak zorunda. Ticaretimizi son litresine varıncaya kadar resmi işlemlerle yapıyoruz. Siyasi bir ilgi kurulmaya çalışılıyor. Bunun tutmayacağına inanıyorum. Türkiye’nin uluslararası itibarı zedelenmeye çalışılıyor’’ dedi.

Tedbirleri alırız

Uluslararası temasları sırasında bu konunun hiç gündeme gelmediğini da söyleyen Taner Yıldız, kaçak yollardan IŞİD petrolünün Türkiye’ye sokulduğu yönünde kendilerine bir bilgi ulaşmadığını vurgulayarak “Böyle bir kaçakçılık olursa Gümrük Bakanlığımız gerekli tedbiri alır” diye konuştu.  Bakan Yıldız ayrıca “13 ayrı ülkeden petrol alıyoruz ve 6 ülkeden de doğalgaz alıyoruz. Her birisi resmi sözleşmelerle, anlaşmalarla ve hukuk sınırları içerisinde uluslararası arenaya açılmış anlaşmalardır. Bir kere bizim karşımızda IŞİD petrolü diye bir petrol yoktur. Ama IŞİD’in ele geçirdiği kuyulardan elde ettiği petrolden bahsediliyor. Türkiye’nin böyle ne bir anlaşması olabilir ne de aldığı bir petrol olabilir. Birisi Kerkük petrolüne IŞİD petrolü karıştı diyorsa bizim sorunumuz değil, Irak’ın iç meselesi. Böyle bir konu bize aktarılmadı, aktarılması halinde buna karşı tavır alacağımızı tüm dünya bilir. Siyasi bir ilgi kurulmaya çalışılıyor. Kurulmaya çalışılan ilginin tutmayacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.