19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İsrail’in korkulu rüyası Göktürk yıl sonu uzayda

Yıl sonunda fırlatılacak olan Göktürk-1 uydusu, İsrail’in Türkiye başta olmak üzere tüm Ortadoğu ülkelerini izleyen casus uydusuna karşılık verecek.

Ahmet Fatih Erturan13 Haziran 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İsrail’in korkulu rüyası Göktürk yıl sonu uzayda

Türkiye’den İsrail’e misilleme geliyor. Geçtiğimiz aylarda İsrail’in uzaya fırlattığı ve özellikle Türkiye başta olmak üzere tüm Ortadoğu ülkelerini izleyen casus uydusuna karşılık Türkiye de Göktürk 1 uydusu ile karşılık verecek.

Yapımı tamamlanan uydunun yıl sonuna kadar fırlatılması bekleniyor. Türkiye İtalyan firmasının yükleniciliğinde üretimine başlanılan ve 261.5 milyon Euro’ya mal olan Göktürk-1 uydusu tamamlandı.

Göktürk 1  Ağustos 2014’te TUSAŞ arazisinde tesis edilen Uydu Montaj Entegrasyon ve Test (UMET) Merkezi’nde fırlatma yüklerine ve uzay ortamına olan dayanıklılığın test edilmesi maksadıyla bir dizi testlere tabi tutulacak.

Testlerden başarı ile geçmesi durumunda Göktürk 1 uydusu 2014 sonlarına doğru fırlatılacak. 2015 yılında yörüngesine yerleştirilmesinden ve ilk görüntüler alınmasından sonra 2016 yılı ilk çeyreğinde de tam operasyonel olarak Hava Kuvvetleri  envanterine alınması planlanıyor.Herhangi bir kısıtlama olmaksızın dünyanın her noktasından yüksek çözünürlükte görüntü alabilecek şekilde tasarlanan uydu son teknolojiye sahip tüm olanakları barındırıyor.

Karıncayı bile izleyebilecek

Göktürk-1Türkiye’nin istihbarat toplama yeteneğini geliştirip, savunma topluluğuna, günün her saatinde her türlü hava koşullarında uzaktaki ve yakındaki tehditleri yönetmesine imkan sağlamasının yanı sıra, herhangi bir ülkede bir karıncayı bile yakından izleyebilecek.

Türkiye uydunun yapılması için İtalya firması ile anlaştığında İsrail firmayı tehdit etmiş ve İsrail toprakları üzerinden görüntü alınmamasını istemişti. Ancak geçtiğimiz aylarda İsrail ‘Ofek 10’ isimli bir uydu fırlattı ve özellikle Türkiye başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinin tamamını izleyebilme kabiliyeti kazandı. Böylece Türkiye de Göktürk 1’i fırlatarak İsrail’e karşılık vermiş olacak.