19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İşverenden çalışan kadına ‘çocuk yapma’ baskısı var

Çalışma Yasası’nda hamile kadınlara yönelik hakların genişletilmesi bazı işverenleri rahatsız etti. MÜSİAD Kadın Çalışma Grubu Başkanı Durdu “Öyle ki bir süre çocuk yapmamaları yönünde zorla taahhüt imzalatanlar var” dedi.

Kaan Zenginli22 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İşverenden çalışan kadına ‘çocuk yapma’ baskısı var

Yeni Çalışma Yasası ile çalışan kadınlara tanınan hakların genişletilmesi bazı işverenleri rahatsız ediyor.

Yeni yasa ile gebelik ve süt izin sürelerinin uzatılması, emziren kadınların günde 7 buçuk saatten fazla çalıştırılamaması. 150 kadın çalışanı olan iş yerlerinde kreş kurma zorunluluğu gibi sebeplerden dolayı bazı işverenler kadın istihdam etmekten uzak dururken, bazıları da belli bir süre doğum yapılmaması yönünde zorla taahhüt imzalatıyor. Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kadın Çalışma Grubu’nun Başkanı Gülten Durdu, kadınlara yapılan haksızlıklara karşı yeni bir çalışma içinde olduklarını ve bir rapor hazırladıklarını söyledi.

Durdu “Yeni Çalışma Yasası özellikle kadınları iş hayatından uzaklaştırabilecek gibi algılanmakta. Özellikle gebelik izni, süt izni gibi zorunlu izinler işverenleri kadın çalışan konusunda tereddüde düşürüyor ve kadın çalışana sıcak bakılmıyor. Öyle ki bir süre çocuk yapmamaları yönünde zorla taahhüt imzalatıldığı gibi duyumlar alıyoruz” dedi.

‘Ev hanımı’ statüsü kalkmalı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ( MÜSİAD)  Kadın Çalışma Grubu’nun yeni başkanı Gülten Durdu, çalışma hayatında kadının yeri, çalışma şartları, karşılaştığı sorunlar, zorluklar ve bunlara karşı nasıl bir çözüm üretilebileceğinin öncelikli konuları arasında yer aldığını söyledi. Durdu şöyle devam etti: “Türk toplumunda kadınların iş hayatı açısından hala istenilen düzeye ulaşamamış olmasındaki önemli etkenlerden birisi, yapılan tüm reformlara karşın toplumun geleneklerin baskısından kurtulamamış olması ve kadınlara ‘ev hanımı’ statüsünün yüklenmesidir. Sırf bu yüzden bile çalışma hayatında kadınlar daha fazla yer almalı diye düşünüyorum.  Kadın daha detaylı düşünür, bu yüzden öngörüleri daha sağlıklıdır. Kadın öngörüleri sayesinde yaşanabilecek sorunlara çözüm üreterek bir projeye başlar.”Kadınların erkeklere göre daha fazla mesai yaptıklarını belirten Durdu “Kadının çalışma mesaisi sadece işyeri ile sınırlı kalmıyor. Erkek işe gidiyor mesaisi bitiyor eve geliyor ve oturuyor.

Mesai işte bitiyor evde başlıyor

Kadının durumu ise çok farklı. İş yerinde üstlendiği tüm sorumlulukları yerine getiriyor, mesaisi bitince eve geliyor ve diğer mesaisi başlıyor diyebiliriz” dedi. Özellikle çocuklu ailelerde yükün daha da arttığına değinen Durdu şunları söyledi: “Çocuklarının beslenmesinden sağlığına, temizliğinden eğitimine kadar hemen her türlü sorumluluğu da omuzlarında taşıyor. Çalışma grubu olarak örneğin kadının sırtındaki bu yükün bir kısmını alabilecek projeler üretme arzusundayım.

Kadın işverenleri desteğe çağırıyoruz
 
MÜSİAD Kadın Çalışma Grubu’Ndan da bahseden Durdu “MÜSİAD bünyesinde kurulan, 1.5 yıllık geçmişi olan yeni bir grubuz. İşveren konumunda 101 üyemiz bulunmakta. Belki bu sayı az gibi görülebilir. Ancak ülkemizde kadın işveren sayısı ile orantıladığınızda aslında MÜSİAD’ın büyük bir katılım sağladığını görebiliriz. Üye sayımızı arttırmak, çalışma ve sosyal hayatta kadınların daha aktif rol alması için tüm kadın işverenleri desteğe çağırıyoruz. Bu gurubun hedeflerini anlatmak, kadın işveren ve üst düzey yöneticilerin sivil toplum örgütlerinde daha fazla rol 
olmalarının gerekliliğini anlatmak istiyoruz.