19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İsviçre referanduma 'evet' derse altın fiyatlar ne olacak?

İsviçre'de 30 Kasım'da yapılacak kamuoyu yoklamasında sunulacak teklif kabul edilirse İsviçre Merkez Bankası'nın sahip olduğu yaklaşık 550 milyar dolar değerindeki varlığın beşte birini değerli metale yatırması gerekecek.

DHA30 Ekim 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İsviçre referanduma 'evet' derse altın fiyatlar ne olacak?
Chiara Albanese ve Andrew Morse'un The Wall Street Journal Türkiye'de (www.wsj.com.tr) yayımlanan ortak haberinde, altın yatırımcılarını yakından ilgilendiren referandum ve olası etkilerine ilişkin sorulara yanıt aranıyor.
 
1. Bu kamuoyu yoklaması neden yapılıyor?
 
Halkın Emek Partisi'nin bazı üyeleri Parlamento'nun karşı oy kullanmasının ardından referanduma gidilmesi için 100 bin oy topladı. Böylece İsviçre frangının ve Merkez Bankası'nın para politikasının kredibilitesinin artacağını savunuyorlar. SNB geçmişte elindeki rezervin yaklaşık yüzde 30'unu altına yatırıyordu ancak altın varlıklarının birçoğunu elinden çıkardı.
 
2. Oylama sonucunda ‘evet' çıkarsa ne olacak?
 
Merkez Bankası beş yıl içinde 1500 ton altın alarak elindeki altın miktarını yüzde 20'ye yükseltecek. Dahası Merkez Bankası'nın gelecekte altın satışı yapmasının yasaklanması alımları daimi hale getirecek. Merkez Bankası'nın şu an sahip olduğu yaklaşık 547 milyar dolarlık varlığın yüzde 7.7'si altın. Yine de oylamadan ‘evet' sonucu çıksa da onay için Parlamento'ya gidilecek.
 
3. Piyasalar ne düşünüyor?
 
Ekim sonuna kadar oylamayı görmezden gelen piyasalardan ilk tepkiler gelmeye başladı. UBS stratejisti Beat Siegenthaler ‘evet' oyunun etkisinin ‘oldukça çarpıcı' olabileceğini söyledi.
 
4. Altın fiyatları ve İsviçre frangı nasıl etkilenir?
 
Teklifin kabul edilmesi halinde Merkez Bankası'nın 2019'a kadar yıllık altın üretiminin yüzde 10'unu alması gerekecek. Bu durum yalnızca altın fiyatını doğrudan etkilemekle kalmayacak, 1.20 olarak belirlenen euro tabanını da etkileyecek.
 
SNB'nin euro tabanını savunması yasak olmayacak ancak altın varlıklarının oranını yüzde 20'de tutabilmesi için piyasadan alacağı her euroya karşılık altın rezervini de artırması gerekecek. SNB'nin tabanı savunabilme yetkinliğinin ciddi şekilde zarar görebileceğini düşünen KOF İsviçre Ekonomi Enstitüsü Başkanı Jan Egbert-Sturm, "Satılması imkansız olan altın miktarının artması SNB'nin para politikası uygulaması üzerinde ciddi kısıtlamalara neden olabilir" diye konuştu.
 
5. SNB'nin konu hakkındaki yorumu nedir?
 
Merkez Bankası hiç de sürpriz olmayacak şekilde teklifi reddediyor. SNB yetkililerinden biri 29 Ekim'de yerel bir gazeteye verdiği bir röportajda teklifin Merkez Bankası'nın para politikalarını uygulama yetkinliğini kısıtlayacağını yineledi.
 
6. Oylama süreci hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz?
 
İsviçreli seçmenler bir kanunu değil, SNB'nin altın varlıklarını yönetecek bir taslağı oylayacak. Teklifin geçebilmesi için hem seçmenlerin hem de 26 kantonun çoğunluğunun onayını alması gerekiyor. Teklif geçerse hükümetin girişimin organizatörleri ile taslağı hazırlamaya başlaması gerekecek. Federal Konsey, sonuçta çıkacak kanunun ülkeye zarar vereceğine kanaat getirirse halkın bunu gerçekten istediğini teyit etmek için bir oylamaya daha gidebilir.
 
7. Referandumun geçme ihtimali nedir?
 
Pek mümkün görünmüyor. Yapılan son anketler destekleyenlerin oranının yüzde 44 olduğunu gösterse de altın fiyatlarında son dönemde görülen volatilite bu duruma zarar verebilir.
 
İsviçre Federal Konseyi ile Parlamento'nun her iki kanadı şimdiden seçmenlere ‘hayır' oyu kullanmalarını tavsiye etti. Ayrıca kantonlar da önergeye karşı olduklarını açıkladı.