16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Vergisiz gemi yakıtını pompada satmışlar

Akaryakıt kaçakçılığında yeni bir yöntem ortaya çıktı. Vergisiz aldığı gemi yakıtını pompada satan bir firmanın, 200 milyonluk mal satıp, 100 milyon lira vergi kaçırdığı tesbit edildi.

Ercan Baysal/Ankara28 Temmuz 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Vergisiz gemi yakıtını pompada satmışlar

Türkiye ekonomisini milyarlarca liralık vergi kaybına uğratan kaçak akaryakıtta yeni bir yöntem daha ortaya çıkarıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bir akaryakıt firmasının vergisiz aldığı denizcilik yakıtını sahte fatura kullanarak pompada sattığını tespit etti. Bir yıl süren takibin ardından yakayı ele veren şirketin piyasaya 200 milyon lira değerinde mal sattığı ve en az 100 milyon TL’lik vergi kaçakçılığı yaptığı tahmin ediliyor. Şirketin lisansı iptal edilirken, sektörde gemi yakıtlarına yönelik kapsamlı bir denetim faaliyeti başlatılıyor. EPDK ve Maliye Bakanlığı denetim birimlerinin ortaya çıkardığı yeni yöntemde vergisiz deniz yakıtı piyasaya satılıyor.

1 milyar lira ceza

EPDK ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sektörde gerçekleştirdiği denetimlerde alınan yakıtlar için gemilere kesilen faturalar çapraz sorguyla incelemeye alındı. Yapılan incelemelerde şirketin vergisiz aldığı ürünü sahte faturalarla gemilerde kullanıldığını gösterdiği ancak doğrudan akaryakıt istasyonlarında vatandaşa sattığı tespit edildi. Uluslararası kurallar gereği denizcilik yakıtları Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödenmeden satılıyor. Şirketler rafinerilerden aldığı bu yakıtlar için ÖTV ödemiyor. İhraç kaydıyla alınan denizcilik yakıtlarında ise KDV dahi ödenmiyor. Öte yandan EPDK tarafından 2013 yılında gerçekleştirilen denetimlerde sektöre ceza yağdırıldı. 2013 yılı Petrol Piyasası Raporu’nda yer alan verilere göre geçen yıl sektöre toplam 954 milyon liralık ceza kesildi. Cezalarda aslan payını 696 milyon TL ile otomasyon sistemine geçmeyen akaryakıt dağıtım şirketleri alırken, 209 olayda akaryakıta hileli ürün eklendiği tespit edildi.

Kaçakçılık 3 yılda yüzde 30 arttı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, son 3 yılda kaçakçılığın yüzde 30 arttığına dikkati çekti. Akaryakıt kaçakçılığının yüzde 10 büyüdüğünü ifade eden Palandöken, sözlerine şöyle devam etti: “Kaçak çay yüzde 10’lar seviyesinde. Sahte ve kaçak içki pazarı da 6 milyar liraya tırmanmış durumda. 150 bin esnafın gelirinin yarısını oluşturan sigarada ise kaçak son beş yıldır yüzde 20’ler seviyesinde ve her yıl 5.5 milyar lira vergi geliri kaybına sebep oluyor.” Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yaklaşık yüzde 27’sini bulan kayıt dışılığın, vatandaşı ve dürüst esnafı büyük zarara uğrattığına vurgu yapan Palandöken, kaçakla mücadeleyi milli görev olarak gördüklerini, devletin de kaçakçılıkla mücadelede önemli adımlar attığını söyledi.