26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Karanlıktaki Filistin’i Türk enerji gemisi aydınlatacak

İsrail saldırıları nedeniyle enerji alt yapısı yok olan Filistin’e Türkiye’den destek geldi. Enerji Bakanı Yıldız en kısa sürede yüzer enerji santralinin Gazze açıklarına gönderilerek ihtiyacın karşılanacağını belirtti.

20 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Karanlıktaki Filistin’i Türk enerji gemisi aydınlatacak

Türkiye enerji alt yapısı tamamen yok olan Filistin’e elektrik üreten gemi gönderiyor. 100 megavatlık yüzer santral Gazze açıklarında bir balıkçı limanında demirleyerek Gazze’nin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız “Kısa vadede gerekli izinlerin oluşmasıyla 100 megavatlık yüzer bir santralin, oraya özel sektör aracılığıyla ulaştırılması ve Gazze’de bir balıkçı limanında demirleyerek enerji üretilip verilmesini amaçlıyoruz. En seri çözüm bu” dedi.

Günde 4 saat elektrik veriliyor

Bakan Yıldız, Filistin Enerji Bakanı Dr. Omer Kıttaneh ile bakanlıkta görüştü. Gazze’de enerji sisteminin tamamen çöktüğünü, santraller ve iletim hatlarının bombalandığını dile getiren Yıldız, Türkiye olarak enerji alanında Filistin ve Gazze için neler yapılabileceğini, bunun için uluslararası zeminin nasıl sağlanacağını görüştüklerini belirtti.Filistin’de kısa, orta ve uzun vadede enerji sektöründe neler yapılması gerektiğini belirlediklerini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: “İsrail’den gelen 10 ayrı hat bombalandı ve oradaki 120 megavatlık güçten oldu Gazze. Kendi içindeki santral vuruldu ve çalışamaz hale geldi. Türkiye’nin enerji politikaları, barışın gerekçesi olarak kullanılması yönündedir.”

Türk halkının desteği lafta kalmadı

Gazze’de 24 saatin ancak 4 saatinde elektrik verilebildiğine dikkati çeken Yıldız, “Yaşlılar, hastalar var. Bunlar İslami konular değil, aynı zamanda insani konular. Hastanelerin, okulların elektrik ihtiyacını mutlaka karşılamamız lazım. İsrail yönetiminin elektrik teminiyle alakalı yaklaşımlarının bulundukları noktadan daha farklı olacağına inanıyorum. Bu insani bir durum” dedi.

Filistin Enerji Bakanı Omer Kıttaneh de bu süreçte Türk halkının desteğinin lafta kalmadığını belirterek, yaralıların Türkiye’de tedavi görmesi ve prefabrik evler konusundaki destekler için Türkiye’ye teşekkür etti.

Karadeniz gemisi izin bekliyor 

Yüzen enerji santralinin sahibi olan Karadeniz Holding ise yazılı bir açıklama yaptı. KARKEY Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Karadeniz, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede “Konunun uluslararası hassasiyeti gereği, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm yetkili uluslararası kurum ve kuruluşların gerekli onay ve izinlerinin alınmasına müteakip sözleşme görüşmeleri ve süreci tamamlanarak projenin uygulamaya geçmesi planlanmaktadır. İzin ve onay süreçlerinin tamamlanma takvimi henüz kesinlik kazanmamıştır. Onayların tamamlanarak gerekli uluslararası güvencelerin sağlanmasının ardından, 120 gün içinde enerji gemisi filomuzun uygun gemisi Gazze’ye gidecektir” dedi.

Filistin’de tüm ihalelere katılacağız

Gazze’nin münhasır ekonomik sahası bulunduğuna işaret eden Yıldız, “Orada tespit edilmiş doğalgaz rezervleri var. Kalıcı enerji yapısı doğalgaz rezervlerinin Gazze’ye aktarılmasıyla alakalıdır. Uluslararası firmalar orada çalışıyorlar. Bundan sonra Filistin’in herhangi bir ihale açması halinde ihalelere katılacağız. Doğalgaz ve petrol aramacılığıyla ilgili uluslararası firmaların yaptığı gibi bu konuda öncü olacağız” dedi. Bakan Yıldız ayrıca İsrail ile Gazze’de yüzer santralin devreye girmesine izin verilmesi konusunu Filistin tarafının görüştüğünü belirterek, İsrail’in bakış açısına ilişkin “En azından negatif bir sinyal alınmadı” ifadesini kullandı. Yıldız “Alaska’daki fok balıklarına gösterdiğimiz hassasiyetin, üzülerek söylüyorum, onda birini burada gösterirsek bu işi yapmış oluruz” diye konuştu.