24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Katar’la yüksek düzeyde stratejik konsey kuruluyor

Katar’a resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da artacağının sinyallerini verdi. Erdoğan “Türkiye ile Katar arasında yüksek düzeyli stratejik konsey kurulmasına karar verildi” dedi.

16 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Katar’la yüksek düzeyde  stratejik konsey kuruluyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Katar arasında yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi oluşturulmasına karar verildiğini açıkladı. Resmi ziyarette bulunmak üzere Katar’a giden ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile görüşmesinden sonra açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin  önemine değinerek “Katar’ın, Türkiye’deki reel yatırımlar noktasında hassasiyetlerinin daha da artacağını görüyorum. Bu adımlar inanıyorum ki Türkiye ve Katar arasındaki ekonomik ilişkilerimize adeta bir zirve adım mahiyetinde olacaktır” dedi. En önemli adımın Türkiye ile Katar arasında yüksek düzeyli stratejik konsey kurulmasına yönelik adım olduğu belirten Erdoğan “Bu adımlara yönelik dışişleri bakanlarımız çalışmalarını yapacaklar. İnşallah Sayın Emir’in Türkiye’ye yapacağı resmi ziyarette de imzalarını atmış olacağız” dedi.

Reel yatırımlar da artacak

Ziyaret sırasında ekonomik ilişkilerin de ele alındığını belirten Erdoğan “Bundan sonraki sürece dair ne gibi adımlar atacağımızın kararlarını aldık. Hepsinden öte Türkiye’deki reel yatırımlar noktasında hassasiyetlerinin daha da artacağını görüyorum. Bu adımlar inanıyorum Türkiye ile Katar arasındaki ekonomik ilişkilerimize adeta bir zirve adımı mahiyetinde olacaktır. Ticari noktadaki adımlarımız, müşterek yatırımlarımız bundan sonraki süreçte çok daha farklı gelişecek” dedi. Yüksek stratejik işbirliği konseyi ile ortak bakanlar kurulu toplantıları yapılırken, ticaret, enerji, kültür ve  dış politika gibi konular görüşülüyor.

1.2 milyar metreküp doğalgaz alacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da eşlik ettiği resmi Katar ziyaretinde 1.2 milyar metreküplük spot doğalgaz anlaşması imzalanacağı belirtildi. Türkiye’nin, Katar’la uzun dönemli kontratlar yapmak istediğini vurgulayan Yıldız, Katarlı yetkililerin de ellerinde doğalgaz olduğu sürece bu tür kontratları yapabileceklerini aktardıklarını söyledi. Katar Enerji ve Sanayi Bakanı Muhammed bin Salih el Sada biraraya gelerek siyasi konuların enerji sektörüne yansımalarını konuştuklarını aktaran Yıldız, sektörün bu manada fiyatlandırma mekanizmaları ve bir kısım beklentilerini mevkidaşıyla görüştüklerini ifade etti. Katar’la yapılan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşmasına da değinen Yıldız “Katar’la yapılan 1.2 milyar metreküplük LNG anlaşması da bu aylara münhasır olmak üzere yapıldı” diye konuştu.