4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Kentlerle birlikte kızartma yağları da dönüştürülüyor

Çevre Bakanlığı kızartmalık yağların geri dönüşümü için harekete geçti. Kentsel dönüşümden sonra inşa edilecek konutlardaki atık yağlar toplanacak. Bu yağlar ekonomiye kazandırılacak.

AA3 Ekim 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Kentlerle birlikte kızartma yağları da dönüştürülüyor

5 Ekim’de 35 ilde 6 bin 500’e yakın binanın yıkımıyla başlayacak kentsel dönüşümle birlikte yeni kurulacak binalarda atık yağlar da toplanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hanelerde oluşan kızartmalık yağların geri dönüşümünü sağlamak için harekete geçti. Kentsel dönüşümle birlikte kurulacak yeni binalara yerleştirilecek tahliye sistemiyle hane sakinleri kullanmış oldukları yağı depoda biriktirecek. Bu şekilde kullanılmış yağlar ekonomiye geri kazandırılacak. Çevresel tahribatlar ve yüksek maliyetlerin de önüne geçilecek. Bakanlık bu kapsamda pilot il olarak Tokat’ta çalışmalarına başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, projenin ülke geneline yaygınlaştırılmasının amaçlandığını, böylece elde edilecek ekonomik fayda ile sürdürülebilir bir çevre yönetiminin sağlanacağını kaydetti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise kentsel dönüşümün birçok yeniliği de beraberinde getireceğini söyledi. Bakan Bayraktar “Kentsel dönüşüm ile birlikte biz örnek binalar, örnek şehirler kuracağız. Altyapısından modern görünümüne her şeyi ile dört dörtlük şehirler olacak” dedi.

Evlerden toplamak zordu

Türkiye’de yıllık yaklaşık 1.5 milyon ton yağ gıda amaçlı piyasaya sürülüyor. Kişi başı ortalama tüketim de yaklaşık 20 kilo. 2011 yılında Türkiye’de kayıt altına alınan kullanılmış kızartmalık yağ miktarı 10 bin tonu buluyor. Bu yağlardan işletmelerde kullanılanların toplanmasında zorluk yaşanmazken, hanelerde oluşan yağların toplanması ise sorun oluyor.

TOKİ güvenli şehirler kuruyor

BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), uyguladığı kentsel dönüşüm projeleriyle kentleri dayanıksız ve çarpık yapılardan arındırırken, inşa ettiği planlı yerleşim alanlarıyla da asayiş açısından sorunlu bölgelerde daha güvenilir ortamlar sağlıyor. TOKİ, Ankara’da ‘Çinçin ve Kuzey Ankara’, İstanbul’da ‘Sulukule’nin ardından Adana’da İsmetpaşa ve Barış mahallelerinde de kentsel dönüşüm projeleri uygulayacak. Bölgede inşa edilecek 2 bin 610 konuttan 1. Etap’ta ihalesi yapılan bin 398 konutun temeli, bugün törenle atılacak. Proje alanında, 25 ve 15 metre genişliğinde bulvarlar, yeşil alanlar,  yürüyüş yolları ve çeşitli spor alanları yer alacak. 38 dönümden oluşan yeşil alanın 11 dönümü, kent parkı olarak dizayn edildi. Kent parkında restoranlar, kafeler, çay bahçeleri ve oturma alanları bulunuyor. Proje alanında 22 bin 381 metrekare ilköğretim okuluna ayrıldı, kültür ve alışveriş merkezleri planlandı.