19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kibar, Hyundai Assan’daki hisselerini geri alıyor

Hyundai Assan’ın Türk ortağı Kibar Holding, şirkette üç yıl önce yüzde 15’e gerileyen hisselerini yeniden yüzde 30’a çıkarıyor. Hyundai Assan bu yıl yeniden kâra geçmeye hazırlanırken, Kibar, yüzde 15 için 75 milyon dolar ödeyecek.

Belma Toprak10 Mart 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kibar, Hyundai Assan’daki hisselerini geri alıyor

Türkiye'nin en büyük otomotiv üreticilerinden Hyundai Assan’da ortaklık yapısı yeniden değişiyor. Güney Koreli Hyundai’nin ortağı Kibar Holding, yaklaşık üç yıl önce gerçekleştirilen i20 model yatırımı sonrasında Hyundai Assan’da sessiz sedasız yüzde 30’dan yüzde 15’e gerileyen hisselerini geri alıyor. Ortaklık yapısının değişmesinde, 1.1 milyar liralık dev yatırımla İzmit fabrikasının üretim kapasitesini 200 bin adede çıkaran ve yeni i10’u bantlardan indirmeye başlayan Hyundai Assan’ın 8 yıl sonra yeniden kârla tanışacak olması etkili oldu. Hyundai Assan kâra geçmediği için Güney Koreli şirketin sermaye artırımına katılmayan Kibar Holding ve Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, yaklaşık 75 milyon dolar ödeyerek yüzde 15’lik hisseyi Hyundai’den geri alacak. Böylece şirketteki ortaklık yapısı yüzde 70 Hyundai, yüzde 30 Kibar Holding şeklinde olacak.

Art arda yatırımlar

Cenevre Motor Show’da sorularımızı yanıtlayan Ali Kibar, şunları söyledi: “Son dönemde İzmit fabrikasına yeni yatırımlar yapıldı. Üretim kapasitesi 100 bin adetten 200 bin adede ulaştı. Yeni i10 modeli Türkiye’de üretilmeye başlandı. Yeni i20 yatırımı yolda. Cenevre’de ilk kez konsept Irtrado’yu sergiledik. B-SUV aracın ülkemizde üretilmesini istiyoruz. Çalışmalarını yapıyoruz. Sonuçta Hyundai sermaye artırımına gitti ancak ben ‘Hyundai Assan kârlı değil’ diye, katılmadım. 2005 yılından sonra ilk kez kâra geçeceğiz bu yıl. Ben de hisselerimi geri alacağım. Yaklaşık 75 milyon dolar ödeyeceğim.”

Geçici bir durumdu

Hisse değişiminin geçici olduğunu hatırlatan Kibar “Teknik olarak yüzde 15’e düştü ama yönetim kararlarında yüzde 30 oy hakkımız vardı” dedi. Yeni i10’un Avrupa’da büyük ilgi gördüğünü ifade eden Kibar “Yıl sonunda i20 yenilenecek. Hyundai Assan 1997’den sonra tarihinde ikinci kez kârla tanışacak. 2005’te bir kez kâra geçmiştik” dedi. Kibar, 2012’de yaptığı bir açıklamada “Ailem ayrılmamı istiyor ama ortaklıktan çıksam da çıkmasamda 45 milyon doları ödeyip yüzde 15’i geri alacağım. Çünkü Hyundai’deki ortaklığımdan ayrılırsam hisseleri daha yüksek fiyata devredebilirim” demişti. i10 yatırımı sonrası Kibar’ın ödeyeceği miktar 75 milyon dolara çıkmış oldu.