25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Konutta 7 ayın patlaması yaşanıyor!

Konut sektöründe sancılı geçen 7 ayın ardından patlama yaşanırken sektör temsilcilerinden ise 2015 için bir uyarı geldi.

26 Kasım 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Konutta 7 ayın patlaması yaşanıyor!
İki sancılı seçim ve belli odaklara yapılan operasyonlar yüzünden 2014’ün ilk 7 ayını kâbus dolu geçiren konut sektörü 10 Ağustos’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında oluşan olumlu hava ile birlikte tekrardan canlanmaya başladı. Ancak sektör temsilcileri temkinli.  Çünkü 2015 yılında yapılması planlanan genel seçimler aynı durağanlığa sebep olabilir…
 
EKİM AYINDA ZİRVE YAPTI
 
2014 yılının ilk 7 ayında gerek faiz oranları, gerekse politik ve ekonomik gelişmeler yüzünden yaşanan düşüşün ardından Ağustos ayında yüzde 25, Eylül ayında ise yüzde 13,2 artış yaşayan konut sektörü 2 aylık yükselişin zirvesini Ekim ayında yaptı.
 
1 MİLYON KONUTA YAKLAŞILDI
 
Ekim’de yüzde 25,3’lük çok ciddi bir satış grafiği yakalayan sektör bu artış ile 2014’ün rekorunu da kırmış oldu. Ekim ayında 95 bin 645 konut satışının yakalandığı sektörde son rakamlarla birlikte yılın ilk 10 ayında 930 bin konut satılarak 1 milyon bandına da yaklaşılmış oldu.
 
KONUTTA YABANCI İLGİSİ YÜZDE 66 ARTTI
 
Konut satışlarında yabancıların katkısının da gözle görülür oranda arttığı görülüyor. İnşaat firmalarının Kuveyt, Dubai ve Katar üzerinden ardı ardına yaptığı çıkartmalar etkili oldu.2014’ün ilk 10 ayında yabancılara konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 artarak 15 bin 417'ye ulaştı.
 
RUHSATLARDA YÜZDE 39’LUK ARTIŞ VAR!
 
Konut satışlarının yanı sıra yapı izin istatistiklerinde yükseliş sürüyor. Yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre, belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 25,6, yüzölçümü yüzde 39,2, değeri yüzde 54,4, daire sayısı yüzde 33,3 arttı.
 
8 AYDIR BEKLEYEN TALEP ALIMA GEÇTİ
 
İnşaat sektöründe yaşanan hareketliliği haber7 için yorumlayan TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Maya, seçim ortamında geçen 8 ayın yanı sıra yaz tatili, Ramazan, bayramlar ve resmi tatillerin konut satışlarını etkileyen başlıca faktörler olduğunu dile getirerek, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Ağustos ayında bitmesi ve sezonsal etkilerin atlatılmasıyla birlikte 2014 yılı başından itibaren bekleyen talebin ciddi bir şekilde alıma geçtiğini söyledi.
 
EYLÜL’DE İVME KAZANDI
 
Ağustos ayında başlayan alımların yerini Eylül ayında gerek faiz oranları, gerek markalı konut projelerinde yapılan yılsonu kampanyaları ve ekonomik gelişmelerle ile birlikte ivmeli bir hareketliliğe bıraktığını dile getiren Maya, yılbaşında oldukça olumsuz başlayan konut satışlarının yılsonuna yaklaşılan şu günlerde tamamen pozitife döndüğünün görüldüğünü de söyledi.
 
İPOTEKLİ SATIŞLARDA DÜŞÜŞ VAR
 
Kasım ve Aralık aylarının da hareketli geçeceğini ve yılsonu konut satış rakamlarının 1.100.000 seviyesinde kapanacağını öngördüklerini dile getiren Maya,  ‘’Konut satış adetleri rakam olarak geçen yılı yakalamakla birlikte ipotekli yapılan satış adetlerinde bu yıl önemli bir oranda düşme olduğu dikkatimizi çekiyor. Faiz oranlarının etkisi ile geçen yıl satılan konutların %41’i ipotekli satış olarak açıklanırken bu yıl oranın %33’ ler seviyesinde kaldığını görüyoruz.’’ dedi.
 
2015 UYARISI!
 
2014 yılında bolca seçim yaşayan ve bazı dönemlerde farklı girişimlerle istikrarı engelleme çabalarına rağmen, Türkiye’nin 2014 yılını birçok yönü ile oldukça olumlu geçirdiğini düşünen sektör temsilcileri ise 2015 yılı için bir uyarıda da bulunuyor. Türkiye’de gerçekleşecek yeni seçimler yüzünden yatırımcı kararlarında durgunluklar yaşanabileceği uyarısında bulunan sektörün ileri gelenleri yaşanacak olası senaryolara şimdiden hazırlandıklarını dile getirerek 2015 yol haritasını da ona göre şekillendirdiklerini söylüyor.
 
Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur: Eylül’de gelen tüm zamanların rekor satış rakamının ardından, Ekim’de de yaşanan artış sektör açısından bizi mutlu ediyor. Konut sektörü, Türk ekonomisinin büyüme lokomotifi olmayı sürdürecek gibi görünüyor. İstanbul özeline baktığımızda çok  büyük bir taleple karşı karşıyayız. Özellikle şehir merkezinde arz talebi karşılamaktan uzak. Şehir merkezinde proje geliştirmenin daha zor olduğunu göz önünde tutarsak talep her zaman için arzdan fazla olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.
 
KUYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner:  Gelen resmi veriler ve artış oranları Türk konut sektörü ile ilgili olumsuz değerlendirmeleri çürütür nitelikte. Sonbahar ayları konut sektörü açısından her zaman hareketli geçiyor. Ancak 1 yıl öncesine göre yaşanan yüzde 25,3 oranındaki artışın bir anlamı var: Türkiye’de yeni ve özellikle markalı konut talebi oldukça canlı ve bu talep daha uzun yıllar sürecek.
 
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya:   Gayrimenkul sektörü 2014 yılında kaybettiği canlılığı geri kazanmaya başladı. 2014 yılının önemli bir bölümünde konut alım kararlarını beklemeye alan tüketiciler, ülke gündemini uzunca bir süredir meşgul eden seçimlerin geride kalması ve siyasi belirsizliğin yerini istikrara ve güvene bırakması ile konuta yatırım yapma kararlarına tekrardan hız verdiler.  Ancak 2015 yılı ile birlikte yeni bir seçim sürecine giriyoruz, bu sebebten ötürü de dikkat etmeliyiz.
 
Gen Yapı Pazarlama Yöneticisi Semihhan Aydemir:  . Türkiye genel olarak gözlendiğinde 2014 yılının büyük bir bölümünde ülke gündemini yoğun bir şekilde meşgul eden seçimlerin tüketicilerin konut alma kararlarını erteleten unsurların başında geldiğini gördük. Seçimlerin sonlanması ve siyasi belirsizliğin yerini istikrara bırakması ile birlikte konut alımları noktasında ertelenen kararlar yeniden hız kazanarak sektörde hareketliliğin başlamasını sağladı. 2015 yılında 2014'e benzer durumlar yaşanabilir. Çünkü Türkiye’de gerçekleşecek yeni seçimler ve bu süreçlerde siyasi konjonktüre göre belli dönemlerde yatırımcı kararlarında durgunluklar olabiliyor.
 
 
 
Kaynak : Haber7