26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

‘Kürt petrolü’ne 700 milyon dolar

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’la imzalanan anlaşmadan sonra Ceyhan’dan 2 milyar dolarlık petrol ihracatı yapıldığını belirterek, Irak ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne ödenmek üzere Halkbank’a yatırılan paranın 700 milyon doları bulduğunu söyledi.

Star Ankara25 Ekim 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
‘Kürt petrolü’ne 700 milyon dolar

26 tanker sevkiyat

Yıldız, kahvaltıda bir araya geldiği gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Irak’tan Ceyhan’a petrol akışının sürdüğünü hatırlatarak, “Ceyhan’dan şu ana kadar 26 tankerde toplam 19.2 milyon varil petrol uluslararası piyasaya sevk edildi” dedi. Türkiye’nin enerji arz güvenliği için çeşitli noktalardan satın alma yaptığını hatırlatan Yıldız, son durumu şöyle özetledi: “Elektrik ihtiyacımızın yarısını doğalgazdan sağlıyoruz. Bunun yarısını Rusya’dan, onun da yarısını Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı’ndan karşılıyoruz.

Bu hat Trakya’nın elektriği için çok önemli. Elektrik tüketimimizin yüzde 34’ünü Marmara tek başına tüketiyor. Ukrayna-Rusya gerginliği nedeniyle bu hattan gaz akışından sorun olması elbette bizi de etkiler. Bunun için gerekli önlemleri alıyoruz. Santrallerimizin bakımlarını tüketimin düşük olduğu zamanlarda yapıyoruz. Yenilemelerle elektrik üretim artışı da sağlayacağız. Ayrıca Aliağa ve Ereğli LNG tesisini tam kapasite çalıştırmak için spot LNG bağlantılarımızı yaptık.” Yıldız, yaz saati uygulamasının enerji tasarrufuna katkı sağladığını belirterek “Şu ana kadar 7 aylık süre içerisinde 1.7 milyar kilovatsaat enerjiden tasarrufumuz oldu. Bunun da parasal karşılığı 500 milyon lira civarında” dedi