19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Libya ve Kamerun’a özelleştirme dersi

Türkiye’nin özelleştirmede uyguladığı YİD ve Kamu-Özel Ortaklığı modeli, Libya, Kamerun, Irak gibi ülkelere örnek oldu. Bu ülkelerden yetkililer, ülkelerindeki özelleştirmelerde Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmak için sık sık ziyarette bulunuyorlar.

ERCAN BAYSAL ANKARA21 Eylül 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Libya ve Kamerun’a özelleştirme dersi

KÜRESEL krizden etkilenmeyen ve önemli özelleştirmelere imza atan Türkiye gelişmekte olan ülkelere model oldu. 60 milyar doların üzerinde özelleştirme gerçekleştiren Türkiye, Kuzey Irak başta olmak üzere Libya ve Kamerun gibi ülkelere özelleştirmenin yanı sıra ‘Yap-İşlet-Devret (YİD) ve Kamu-Özel Ortaklığı’ modelleri için örnek haline geldi. Bu ülkeler Türkiye Modeli’ni kendi ülkelerinde uygulamak için özelleştirme idaresinin kapısını çaldı. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Türkiye’nin uyguladığı özelleştirme yöntemlerini uluslararası yatırımcıları çekmek amacıyla eğitim, sağlık ve ulaştırma alanlarında uygulamak için teknik yardım talebinde bulundu.

Irak’tan heyet geldi

Bakan seviyesinde gerçekleştirilen ziyaretlerde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) uzmanları, Türkiye modelinin detaylarını ve uygulamalarını aktardı. Yıl sonuna doğru artarak sürmesi beklenen görüşmelerin ardından Kuzey Irak’ın okul ve hastane gibi çok sayıda yatırım yapması bekleniyor. ÖİB, geçen yıl Erbil’de özelleştirme konulu toplantıya katılmıştı. Dışişleri ile Kalkınma Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen özelleştirme model çalışmaları için bölgesel yönetimin Planlama Bakanlığı’ndan 7 kişilik heyet 2013 sonunda Ankara’ya gelmiş, kamu kurumlarının yanı sıra Türk Telekom, Başkent Elektrik, ITC Mamak Katı Atık ve Endüstri Parkı ile TAV Esenboğa Havalimanı’nı ziyaret etmişti.

Yap-İşlet-Devret’e ilgi var
 
Kalkınma Bakanlığı’nın Kuzey Irak yönetimi ile özelleştirme konularından işbirliği içinde olduğunu belirten Maliye kaynakları, “Öncelikli olarak karşılıklı bilgi alışverişi şeklinde görüşmeler yürütüldü. Gelen heyetlere özelleştirme uygulamaları anlatıldı. Yap-İşlet-Devret, Yap-Kirala-Devret’e yoğun ilgileri var” dedi. Libya Özelleştirme ve Yatırım Genel Kurulu’nun da Türkiye’deki özelleştirme konularında talebi oldu. ÖİB’e Libya’nın ilgili otoritesi tarafından kendi ülkelerinde bilgilendirme yapmaları için davette bulunuldu. Bu kapsamda İdare’nin özelleştirme konularındaki tecrübelerini Libyalı yetkililerle paylaşmak üzere bu ülkeye ziyaret yapıldı. Türkiye’den özelleştirme konusunda destek isteyen ülkelerden biri de Kamerun. Kamerunlu yetkililer, YİD modelinin işleyiş ve mevzuat bilgileri hakkında eğitim alabilmelerine imkan sağlamak üzere Kamerun Başbakanlığı eşgüdümünde temasa geçilmesi için çalışma başlattı.