27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Lidya Kralı’nın da Obama’nın da hatıra parası var

Darphane 1970 yılından bu yana önemli kişi ve olayları da tasvir eden 481 çeşit hatıra para bastı.

Nevin Bilgin/Star24 Kasım 2012 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Lidya Kralı’nın da Obama’nın da hatıra parası var

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, üzerinde Atatürk resmi olmayan hatıra 1 liralıklar konusuna açıklık getirdi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır’ın “Atatürk resmi kullanılmadan piyasaya sunulmasındaki amaç nedir?” sorusu üzerine Babacan, madeni hatıra paraların ‘milli ve milletler arası önemli tarihi, bilimsel, kültürel ve sanat olayları ile anmaya değer olay ve günleri belirtmek ve ün yapmış Türk büyüklerini anmak’ için basıldığını belirterek, “Rutin olarak yapılmakta ve tedavüle verilmektedir” dedi. 1970’ten bu yana hatıra para basımı yapıldığını anımsatan Babacan, 30 yılda 481 çeşit hatıra para basıldığını açıkladı. Babacan “Teknik olarak madeni paranın ön yüzünde nominal değeri, arka yüzünde ise etkinliğe ilişkin görsel ya da logo yer almaktadır. Bugüne kadar benzer nitelikte paralar da basılmıştır” diye konuştu.

Kelaynak da para oldu

Babacan, 1970-2012 arasında basılan hatıra paraların bir listesini de verdi. Listede 481 çeşit hatıra paraya ait bilgiler yer aldı. Listede parayı bulan Lidya Kralı Kroisos’ten Nazım Hikmet’e kadar birçok ismin yanında Türkiye ile çiçek ve hayvanlar anasına da para basıldı. Listeye göre 1995 yılında kelaynak kuşu, 1995 yılında Caretta Caretta’lar için hatıra para basılırken ABD Başkanı Barack Obama’nın 2009 yılındaki ziyareti sırasında da hatıra para basıldı.

Darphane’nin hatıra parasını bastığı isimler arasında parayı bulan Lidya Kralı’nın yanı sıra Nazım Hikmet de var. Darphane, Obama’nın 2009 yılındaki ziyareti sırasında da hatıra para bastı.