27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Lufthansa’yı kıskandıran THY filoda ikinci dalyayı da yaptı

Alman Lufthansa’nın işbirliği için kapısını çaldığı THY, 200’üncü uçağı filosuna kattı. Düzenlenen törende konuşan Maliye Bakanı Şimşek, THY’nin Türk ekonomisinin büyümesine öncülük ettiğini söyledi.

Ekonomi Servisi14 Kasım 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Lufthansa’yı kıskandıran THY filoda ikinci dalyayı da yaptı

Alman basınının ‘Lufthansa’nın uykusunu kaçıran şirket’ diye tanımladığı Türk Hava Yolları (THY), 200’üncü uçağını filosuna katarak 2. kez dalya dedi. Son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Lufthansa ile ortaklık önermesiyle gündeme gelen THY’nin filosuna 200’üncü uçağın katılımı dolayısıyla Atatürk Havalima-nı’ndaki THY Teknik A.Ş.’nin yeni hangarında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katılımıyla dün tören yapıldı. Törende konuşan Maliye Bakanı Şimşek, son yıllarda havacılık sektörünün büyük bir hızla geliştiğini söyledi. Bu gelişmenin ana motorunun THY olduğunu ifade eden Şimşek, havacılık sektörünün Türkiye ekonomisinden 3 katı daha hızlı büyüdüğünü, Türk Hava Yolları’nın da bu büyümeye liderlik ettiğini ifade etti. THY’nin Avrupa’da şu anda 3. sırada olduğunu dile getiren Şimşek “Bizim de hedefimiz ekonomimizi Avrupa’da ilk 3’e sokabilmek. THY bunu çoktan başarmış. Türkiye’nin büyüme hikayesini, THY daha güçlü şekilde yaşıyor” dedi. “2003 yılında başladığımız THY macerası 6 yıl önce 100,  bugün de 10. yılımızda 200’üncü uçağa ulaşmış bulunuyoruz” diyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Türkiye’nin geleceğine yatırım yaptıklarını söyledi. Topçu “THY 2003’te Sun Ekspres ortaklığı ile bir tek iştiraki olan şirketti. Ama bugün geldiğimiz noktada THY’nin bu değerine değer katan tam 15 tane şirket bulunmaktadır. Bu iştirakleriyle beraber THY ailesi 10 bin kişiden 30 bin kişiye çıkmıştır. İnşallah 2020 yılında THY olarak 350’inci uçağın kutlamasını da yapacağız. Gideceğimiz yol bu” dedi.

Hedef marka liginde ilk 100

Göreve başladığı tarihten bu yana THY filosuna tam 126 uçak alarak şirketin tarihine geçen THY Genel Müdürü Temel Kotil ise stratejilerinin başında müşteri memnuniyeti olduğunu belirtti. Kotil “Markada biz dünyada ilk 100’e girmek istiyoruz. Şu anda ilk 100’e giren havayolu yok. Girenler 300’lerde kalmışlar. Bizim de marka değerimiz 600 bin dolardan 1.5 milyar dolara çıktı. 3 milyar dolara çıkınca ilk 100’e girmiş olacağız. Dolayısıyla ikiye katladığımız bu marka değerini bir daha katlayarak ilk 100’e giren ilk havayolu THY olacak” dedi.

ŞİMŞEK: İkinci halka arz blok satış gündemde yok

‘Muğla’ adı verilen 200. uçağı gezen Şimşek, basın mensuplarına kokpit camından el sallayarak poz verdi. Soruları da cevaplayan Şimşek, bir gazetecinin THY ile Lufthansa arasındaki son duruma yönelik sorusu üzerine “THY ile Lufthansa arasında işbirliğine ilişkin bir çalışma var. İşbirliğinin artırılması özellikle bazı alanlarda diyaloğun ve tabii ticari anlamda ilişkinin geliştirilmesi anlamında bir çalışma var. Henüz bunun için erken. THY Yönetim Kurulu Başkanı’mız tüm bu konuları karşı tarafla çalışıyorlar. Bu aşamada bizim söyleyebileceğimiz bu kadar” dedi.

Halka arz düşünmüyoruz

Şimşek başka bir soru üzerine “THY’nin özelleştirilmesinin şu an gündemde olmadığını belirterek “THY’nin biliyorsunuz yüzde 51’den fazlası halkın elinde, halka açık. Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı. Bu aşamada THY’nin ilave bir halka arzı bir blok satışı gündemimizde değil” dedi. THY’nin hızla büyüdüğüne dikkat çeken Şimşek, gezdiği uçak için “Yeni uçak çok konforlu. 200 koltuklu uçağı 150’ye indirmişler böylece rahat uçuşun ortamını sağlamışlar. İnsanın THY ile uçası geliyor” diye konuştu.