26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Merdiven altı gözlüğe dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan gözlük kullanımı ve alım gücünün düşük olması tüketicinin göz sağlığı için büyük bir tehlike oluşturan merdiven altı üretim ile karşı karşıya bırakabiliyor.

16 Mayıs 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Merdiven altı gözlüğe dikkat
Türkiye gözlük pazarında yer almaya başlayan, büyük mağaza zincirleri ve internet satışı, sektördeki rekabeti arttırmış durumda. Merdiven altı üretim diye adlandırılan, işporta, bijuteri ve semt pazarlarında satılan ürünlere rağbeti gözlük sektörü içinde büyük tehlike oluşturuyor. Standart dışı ürünler hem sağlık açısından hem de optik mağazalarının faaliyeti açısından bazı sıkıntıları da beraberinde getiriyor.
Doğan Optik, Türkiye genelinde perakende optik mağazalarından Fransa, Amerika, İtalya ve Almanya’dan ithal ettiği Barton Perreira, Fred, Levis, WK, Celine Dion, Vuarnet,Palzileri ve house brand’leri Karen Walker & Despada ve lisanslı markası Sarar’ı optik mağazalarından son tüketiciye ulaşıyor.
Türk girişimciler sektöre yön verecek!
Uluslararası markaların da son 5 yıldır yoğun olarak Türkiye pazarında yer aldığını belirten Doğan Optik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Doğantekin; makul fiyat ve insan sağlığı düşünülerek uygun standartlarda üretilen gözlüklere ulaşmanın artık daha kolay olduğunu dile getiriyor. Girişimcisi Türk olan markaların birçoğu ise, İtalyan ve Fransız tasarımcılar tarafından tasarlanıyor, uluslararası standartlarda üretilerek, gerek optik mağazalarının tavsiyesi gerekse bütçelerinin yettiği ölçüde reklam kampanyaları ile nihai tüketiciye tanıtılmaya çalışılıyor. Bu anlamdaki gelişmeler marka ve fiyat çeşitliğine hızlıca yansıyor. Buda büyük oranda merdiven altı üretim ve tüketimin önüne geçmek için bir adım oluyor.
Geçtiğimiz yıllarda Fransız firmaları Logo Group ve TWC-LAMY firmaları ile yapılan ortaklıklar sonucu dünyaca ünlü Tag Heuer, Salomon, Harry Potter, Range Rover, Bamboo, Cerutti 1881, Kenzo, Balmain, Bally, Rochas, Nina Ricci, Sonia Rykiel markalarını da bünyelerine kattıklarını belirten Doğantekin; ‘kurum olarak yabancı ortaklarımızdan edindiğimiz tecrübeler doğrultusunda, house brand’imiz Karen Walker’ı 13 ülkeye yaptığımız ihracatlar ile uluslararası arenada kısa sürede hak ettiği noktaya taşımış olduk.’dedi.

Güneş gözlüğü kullanımında sağlık standartlarına uygunluk gözden geçirilmeli
Türkiye’de yılda ortalama 12 milyon çerçeve tüketimi oluyor. Bunun 4-5 milyonunun güneş gözlüğü olduğunu belirten Doğan Optik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Doğantekin; İnsan sağlığını doğrudan ilgilendiren gözlüğün, mutlaka sağlık standartlarına uygun olmasının önemine değiniyor. ‘Özellikle güneş gözlüklerinde taklit ürün kullanan kişiler için ciddi tehlikeler doğabiliyor. Standart dışı, ultraviyole blokajı olmayan güneş gözlüklerini kullananlarda göz dibi kızarıklıkları ve katarakta varan sağlık sorunlarının meydana geldiği uzmanlar tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Buda hem sektöre güvensizlik hem de, ayrı bir sağlık gideri olarak ülke ekonomisine zarar verebilir nitelikte. Bu sebeple, kişilerin özellikle güneş gözlüğü alırken, camları gerçek CE normlarına uygun, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından onaylı garanti belgesine sahip ürünler tercih etmeleri gerekmektedir. Ayrıca daha iyi bir görüş için antirefle ve polarize özelliği olan gözlük camları tercih edilebilir.

Türkiye’de gözlük sektörü
80 öncesi ithalatın kısıtlı olması ve ülkenin dış dünyaya kapalı olmasından dolayı, gerek materyal, gerek aksesuar ve en önemlisi model ve çeşitlilik bazında son derece geri kalmış ve tüketici beğenisinden uzak ürünler yer alırken; ilerleyen yıllarla birlikte değişim ve gelişim sürecine ulaştı. Ancak bununla birlikte taklit, standart dışı ürünlerin ithalatında da hızlanma oldu. Doğan Optik olarak, bizim rakip olarak görmediğimiz ancak sirkülasyonu düşürmesinden kaynaklı üretim, pazarlama, ithalat maliyetlerinde artışa sebep olan, bugün halihazırda Uzakdoğu’dan çok sayıda ithal edilen standart dışı bu ürünler, sektörümüze ciddi sıkıntılar yaşatmaktadır. Bu ürünlerin piyasaya sürülmesi sonucu, daha önce standartlara uygun ürün ithal eden, fakat güçlü sermayesi olmayan bazı firmalar ithalatları durdurmak zorunda kaldı.

Tüm dünya da ithalatın yönü Doğu’ya çevrildi

Pazarda önemli bir ithal çerçeve hâkimiyeti var. Pazar, özellikle AB’de çerçeve üretimini ele geçiren İtalyan markalarının hâkimiyetinde. Ayrıca pek çok ünlü marka üretimlerini ucuz işçilik ve sübvansiyon nedeniyle Uzakdoğu taşıdıklarından, ithalatın yönü büyük oranda Doğu’ya çevrildi.

Dikkat edilmesi gereken noktalar!

Gözlük tüketimi konusunda bilinçlenmek için doğru ve yeterli bilgiye sahip olan optisyenlerin önemi büyük. Ayrıca, internetten satın alınan ürünlerde tüketicinin sıkıntı yaşamaması adına istediği ürünün mutlaka orijinalliğine (tamamı olmasa da büyük oranda taklit ürün var.), garantisinin kim tarafından ne şekilde verildiğine dikkat ederek almasında yarar var. Gözlük her ne kadar sağlık için kullanılan bir protez şekli olsa da hem estetik açıdan hem de kullanım rahatlığı için kişinin yüzüne uygun olmalıdır. Denemeden, optisyenlik eğitimi almış bir uzman tarafından kişiye uygunluğu kontrol edilmeden, garanti belgesinde yetkili satış noktasının kaşesi olmayan gözlük alınması doğru değil.