27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Mobil teknolojiler elektrikteki kayıp-kaçak oranını düşürecek

Hayatımızda her geçen gün daha fazla giren akıllı cihazlar, elektrikteki kayıp-kaçağa da çare olacak. Enerji sektörü temsilcileriyle buluşan Avea CEO’su Akdemir “Elektrikte kaçağın azaltılmasının yolu uzaktan sayaç okuma sistemlerinden geçiyor” dedi.

EKONOMİ SERVİSİ21 Ekim 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Mobil teknolojiler elektrikteki  kayıp-kaçak oranını düşürecek

Teknoloji artık farklı sektörlerin birbirlerine daha da yakınlaşmasını sağlıyor. Bunlardan biri de enerji ve telekomünikasyon sektörleri arasında ilişkide göze çarpıyor. Enerji verimliliğini artırmak ve tasarrufu artırmanın önemine değinen Avea CEO’su Erkan Akdemir “Elektrikte kaçağın azaltılmasının çözümü, uzaktan sayaç okuma sistemlerinden geçiyor” dedi. Avea ev sahipliğinde düzenlenen ‘Enerji Özelleştirmeleri ve İletişim Altyapısının Önemi’ toplantısında, Kolin Grup CEO’su Cantekin Dinçerler ve Aksa Enerji Genel Müdürü Cüneyt Uygun’un katılımayla gerçekleştirildi. Toplantının moderatörü olan Akdemir, enerji tasarrufu ve verimliliği konusunda iletişim sektörünün katkılarına değinerek “Elektrik sektörüne verdiğimiz hizmetlerin büyük bir bölümünü de OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) sistemleri oluşturuyor. OSOS, enerji kaynaklarında tüketiminin kontrolünü sağlarken, sunduğumuz takip sistemleriyle de enerjinin doğru tüketilmesine ve ithalatının düşürülmesine yardımcı oluyoruz. Uzaktan takiple şirketler kayıp kaçak oranını düşürürken cari açığın azaltılmasına da katkı sağlıyorlar. Enerji kayıplarının reçetesi uzaktan sayaç okuma. Avea olarak bu dönüşümün aktif oyuncusuyuz” dedi. Cantekin Dinçerler de telekom ve enerjinin en çok kesiştiği alanın dağıtım olduğuna dikkat çekerek “Telekom operatörleriyle en yaygın ortak işbirliği alanımız ise sayaç okuma. Tüketim bilgisi, faturalar ve kâr/zarar sayaçta bittiği için, bu konunun çok kritik bir önemi var” dedi. Cüneyt Uygun ise “2008’de uygulamaya konulan GSM numara taşıma uygulamasında olduğu gibi, kullanıcılar hizmet almak istedikleri tedarikçilerini kendileri seçebilecekler” diye konuştu.

3 şehirde test uygulaması var

Avea Ar-Ge’si ile geliştirilen ve şu anda Sivas, Konya ile Bursa’da üç ayrı şirkette test uygulamaları yapılan ETAK (Elektrik Kesinti Takip Sistemi) ürünüyle de, elektrik dağıtım şirketlerine elektrik kesintilerinin takibini gerçekleştirebilecekleri bir ara  yüz sunduklarını belirten Akdemir “Baz istasyonlarımızı nüfusun yoğun olarak bulunduğu bölgelerde kurduğumuz için, Türkiye’nin pek çok yerindeki elektrik kesintilerini görüntüleyebiliyoruz” dedi.

Gelecekte ki trendler

GSM sektörünün mevcut durumu ve gelecekteki trendleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Akdemir “Avea olarak bugüne kadar mobil sağlık, mobil ticaret, mobil lojistik ve artırılmış gerçeklik alanında pek çok başarılı uygulama ve çözümü hayata geçirdik.Öte yandan, entegre çözümler ve yakınsama teknolojileri de sektörü daha fazla meşgul edecek. Büyük veri ise gündemimizde yer alan en önemli bir konu” dedi.