6 Mayıs 2024 Pazartesi / 28 Sevval 1445

Örgütün parasıyla 411 bin TL’lik kart borcu kapatılmış

MASAK, Doğu ve Güneydoğu’da topladıkları parayı Avrupa’ya gönderen KCK üyelerinin hesap hareketlerinde ilginç sonuçlara ulaştı. İki örgüt üyesi tatil ve giyim için 411 bin lira harcamış, kart borcunu da bu parayla kapatmış.

Hüseyin Özay/Ankara4 Mart 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Örgütün parasıyla 411 bin TL’lik kart borcu kapatılmış

PKK’nın silah bırakmasını öngören İmralı süreci, PKK hesaplarındaki bazı usulsüzlüklerin de gün yüzüne çıkmasına neden oldu. Örgüt hesaplarında yapılan  incelemelerde, örgütün kasası olarak  bilinen iki örgüt yöneticisinin, ‘sözde devrim vergileri’ ile şahsi kredi kartı borçlarını kapattıkları ortaya çıktı.  PKK hesaplarındaki kredi kartı usulsüzlüğünü, devletin güvenlik birimleri ile Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) uzmanları belirledi. Örgüt adına Doğu ve Güneydoğu illerinde para toplayarak bunları Avrupa’ya gönderen KCK üyelerinin tüm hesap hareketleri incelendi. İnceleme sırasında, örgütün sadece BDP’li belediyelerin ihalelerini kazanan firmalardan ve bu firmaların çalıştırdığı işçilerin ücretlerinden her yıl milyonlarca liralık gelir sağlandığı belirlendi. Yapılan inceleme sırasında, Güneydoğu’nun önde gelen illerinin birisinde, kasa olarak bilinen Ş.B. ile M.Y. adlı örgüt mensuplarının, toplanan paraların bir bölümünü şahsi harcamaları için kullandıkları belirlendi. Toplanan paraların izini süren MASAK uzmanları, iki örgüt üyesinin toplanan paralardan bir yıl içinde kredi kartlarının 411 bin liralık borcunu ödediğini tespit etti.

Örgütte de tartışma yarattı

Hesap ekstrelerinin incelenmesi sonucunda da harcamaların tamamının yemek, giysi ve tatil gibi giderlerden oluştuğu belirlendi. MASAK ve güvenlik birimlerinin konuyla ilgili raporlarının, savcılıklara ve mahkemeye ulaşmasının ardından, kredi kartı skandalı kısa süre içinde örgüt tarafından da öğrenildi. Bunun üzerine örgüt içinde de bir tartışmanın başladığı bildirildi. Yetkililer, PKK hesaplarında ‘kredi kartı skandalı’ gibi bir çok skandalın yaşandığını hatırlatarak, İmralı sürecinin başarıya ulaşması halinde binlerce kişinin PKK’dan sağladığı rantın da ortadan kalkacağını kaydettiler. Bu nedenle, örgütten rant elde eden yüzlerce kişinin İmralı sürecini sabote etmenin yollarını aradığı kaydedildi.

İki milyon memura sicil müjdesi

Yaklaşık 2 milyon memurun merakla beklediği sicil affı ve uzun yıllardır derece alamayan memurlara ‘1 derece’ verilmesine ilişkin düzenlemede, metin yazım işleri tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in talimatı üzerine, Devlet Personel Başkanlığı konuyla ilgili bir ön çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışmanın ardından, bir düzenleme metni hazırlandı. Düzenlemenin önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’nda ele alınmasının ardından hayata geçmesi için düğmeye basılacak. Ancak düzenlemenin bir yasa tasarısına eklenmesi planlanıyor. Düzenlemenin hangi tasarıya ekleneceği konusunda ise henüz bir karar verilmedi.

800 bin emeklinin beklediği faiz oranları netleşti

SGK’nın, yaklaşık 800 bin emekliyi ilgilendiren, sosyal güvenlik destek primi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin ayrıntılar netleşti. Buna göre yasadan yararlanmak isteyenlerin en geç 31 Mayıs’a kadar SGK müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekiyor. Yine bu tarihe kadar ilk taksit ödenecek. Borcunu 1 yılda ödemek isteyenler yüzde 5, 18 ayda ödemek isteyenler yüzde 7, 24 ayda ödemek isteyenler yüzde 10, 36 ayda ödemek isteyenler ise yüzde 15 faiz ödeyecek.