24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Öz Gıda İş: Ülker işçilerinin haksızlığa uğraması söz konusu değil

Ülker Topkapı Çikolata Fabrikası önünde toplanan ÖZ GIDA-İŞ Sendikası üyeleri, taşeronlar aracılığıyla işçiler üzerinden oynanan çirkin oyunu açığa çıkarmak amacıyla bir eylem gerçekleştirdiklerini belirtti.

20 Aralık 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Öz Gıda İş: Ülker işçilerinin haksızlığa uğraması söz konusu değil

Sendika tarafından yapılan açıklamada; “Öncelikle bu arkadaşlar iş arkadaşlarına ve işverene karşı ahlaki olmayan davranış ve tutumlarından dolayı işten çıkarılmıştır. Ve bu gayrı ahlaki davranış ve tutumlarına ise bir başka sendikayı alet etmişlerdir. Bu sendika ise farklı ideolojik ve siyasi nedenlerle bu durumdan vazife çıkarmaya çalışmış ve işi kamuoyu ve medyaya karşı bir sendikal şova dönüştürmüştür” denildi.

Öz Gıda İş Sendikası tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ülker Topkapı Çikolata Fabrikası önünde aylardır süren siyasi ve sendikal şova karşı, bugüne kadar gerçekte öyle olmasa da demokratik anlayış içinde bakmaya çalıştık.

Gerçekten sendikalaşma ve sendika değiştirme nedeni ile işten atılmaların yoğun yaşandığı ülkemizde sadece bu nedenle işten atılmalara biz de karşıyız.

Ancak buradaki şovun ne nedenleri ve ne de sonuçları böyle bir gerekçeye dayanmıyor.
Çünkü bu fabrikada çok uzun yıllardır sendikal örgütlenme bulunuyor.

Bu nedenle fabrikamızda bir toplu iş sözleşmesi ve bu sözleşme ile çalışanlara tanınan pek çok ekonomik ve sosyal haklar bulunmaktadır.

Ülkemizde yaklaşık 12 milyon işçinin bir milyonunun sendikalı ve bu bir milyon işçinin de 650 bini toplu pazarlık hakkından yararlanabiliyorsa ve çikolata, bisküvi sektöründeki sendikalaşma %20’lerdeyse, bu fabrikadaki çalışanların sendikalı ve toplu iş sözleşmesi sahibi olmasının sendikal ve sosyo-ekonomik önemi daha iyi anlaşılır.
Fabrika kapısında yapılan bu siyasi ve sendikal şova alet olan Ülker işçilerinin sendikal nedenlerle bir haksızlığa uğraması sonucunda böylesi bir eylem yapması kadar doğal bir tepki olamazdı.
Bizde böyle bir haksızlık karşısında susmaz destek verirdik.

Ancak durum gösterilmeye çalışıldığı gibi değil durum tamamen başka kişisel hesaplara dayanıyor.
Öncelikle bu arkadaşlar sendikal nedenlerle değil, iş arkadaşlarına ve işverene karşı ahlaki olmayan davranış ve tutumlarından dolayı işten çıkarılmıştır.

Ve bu gayrı ahlaki davranış ve tutumlarına ise bir başka sendikayı alet etmişlerdir.
Bu sendika ise farklı ideolojik ve siyasi nedenlerle bu durumdan vazife çıkarmaya çalışmış ve işi kamuoyu ve medya karşı bir sendikal şova dönüştürmüştür.

Örneğin işten çıkarılan bu arkadaşlar SGK’dan “ağır işlerde çalışamaz” raporu aldıklarında işveren tarafından kendilerine durumlarına uygun iş verilmesine azami gayret gösterilmişse de kendileri bundan imtina ederek “bizim tazminatlarımızı verin gidelim” demişlerdir.

İşverenin “bu nedenle tazminat ödenmesi kanunen söz konusu olamaz” demesi üzerine, bu kişiler işlerini savsaklamış ve sözüm ona işvereni tazminat ödemeye zorlamak için başka bir sendikaya üye olma yolunu seçerek, sendika seçme hakkını amacı dışında gayrı ahlaki şekilde kullanmışlardır.

Aylardır kamuoyu karşısında olayın nasıl ve nereden kaynaklamış olacağının sendika olarak bize sorulmasını bekledik.

Ancak kimi medya organlarından habercilik ahlakı ölçülerinde madalyonun diğer yüzüne de bakılmasını beklerken, onlar işine gelen tarafını kamuoyuna yansıtmayı tercih ettiler.

Biz de bugün yetti artık diyoruz.

Ülker Çikolata Fabrikamızda Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası örgütlü ve toplu iş sözleşmemiz yürürlüktedir.
Fabrikamız çalışanları hakları ve hukukları içinde ve huzurlu bir şekilde çalışmalarına devam etmektedir.
Bundan sonra artık kimsenin buradaki iş huzurunu bozmasına izin vermeyeceğiz.

Haklı olarak bizde sesimizi yükselterek işçilerimizin ve sendikamızın haklarına sahip çıkacağız.

Ülker işçileri ve Öz Gıda-İş Sendikası omuz omuza, bundan sonra da işimiz ve aşımız için birlikte mücadele etmeye devam edecektir.

Herkesin bu duygu ve düşüncelerle selamlıyorum”.

ÖZ GIDA-İŞ SENDİKASI