19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Pakistan HÜRKUŞ’u istiyor

Türkiye’nin ilk uçağı HÜRKUŞ’a Pakistan talip oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 Aralık’taki ziyareti öncesi açıklama yapan Pakistan Savunma Bakanı Hussein, ziyaret sırasında satınalma görüşmeleri yapılabileceğini söyledi.

Kaan Zenginli/İstanbul10 Aralık 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Pakistan HÜRKUŞ’u istiyor

Türkiye’nin ilk yüzde yüz yerli uçağına talip çıktı. Test sürüşlerini başarı ile tamamlayan ve ithal jetleri güç ve performans konusunda aratmayan HÜRKUŞ için Pakistan hükümeti açık talepte bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın beraberindeki 100’e yakın işadamı ile 23 Aralık’ta yapacağı Pakistan ziyareti öncesinde Pakistan Savunma Bakanı Rana Tanvir Hussein, Türkiye’nin üretimini yaptığı HÜRKUŞ için satın alma talebinde bulunacaklarını söyledi.

En değerli Nişan Erdoğan’a

Hussein, Türkiye’nin savunma alanındaki tecrübelerine dikkat çekti. Pakistan ile Türkiye arasındaki savunma sanayi ticaretinin daha iyi yerlere ulaşması gerektiğini belirten Hussein “Türkiye ile savunma dışında birçok alanda işbirliği yapıyoruz. Türkiye’deki metrobüs projesini ülkemize taşıdık. Türkiye Pakistan’ın F-16 uçaklarının güncelleme işlemini de gerçekleştiriyor. Ayrıca belediyecilik ve alt yapı çalışmaları için Türkiye’nin alt yapı sistemini kullanıyoruz” dedi. Başbakan Erdoğan ve ekibini Pakistan Başbakanı Navaz Şerif karşılayacak. Pakistan’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için özel bir karşılama organizasyonu hazırlanıyor. Erdoğan, Pakistan hükümetinin sivillere verdiği en önemli nişan ile onurlandırılacak.

TOKİ ile yeni işbirliği gündemde 

Türkiye ile Pakistan hükümeti arasındaki ticaret son 10 yılda 7.5 kat artarak 1 milyar dolar civarına yükseldi. Pakistan’da faaliyet gösteren Türk şirketleri arasında en fazla müteahhitler yer alıyor. Ayrıca tekstil, plastik ve kimyasal madde, savunma sanayi ve ulaşım sektörleri de iki ülke arasındaki başlıca ticari alanlar. Pakistan ile Türkiye’nin ilişkileri 2005 yılında Pakistan’da yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından daha sıcak hale geldi. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) bölgede 5 binden fazla depremzedelere konut inşa etti. Ziyaret sırasında TOKİ ile yeni işbirlikleri de yapılması gündemde.