18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Paralel yapının 'ekonomik kriz' planı

Seçimlerde bir türlü istediği sonucu alamayan paralel yapının son umudu kaos planı oldu. Paralel yapı, işadamlarına 'ekonomik kriz çıkacak, nakitinizi koruyun' telkini yaparak piyasalarda panik havası yaratmaya çalışıyor.

23 Ağustos 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Paralel yapının 'ekonomik kriz' planı
Hükümeti siyasi oyunlarla deviremeyeceğini anlayan paralel yapı, ekonomik kaos planını sahneye koyuyor. Piyasaya "İşler kötü gidecek" algısı yerleştirmeye çalışan paralel yapının, işadamlarına "Yıl sonuna doğru döviz artacak, faizler yükselecek bu nedenle likit kalın" telkininde bulunduğu öğrenildi. Bankalar da "Dolarda hızlı yükselme bekliyoruz" diye dedikodu yayıyor. Bu hain kaos planının baskısını yaşayan işadamları "Paralel yapının amacı piyasayı korkutarak yatırımların ertelenmesi ve işsizliğin artmasını sağlamak" görüşünü dile getiriyor. Paralel yapıya yakın şirketlerin 'hileli iflas' yöntemine başvurdukları da gelen bilgiler arasında. Yaratılmak istenen kaos algısına bilerek ya da bilmeyerek çanak tutan bankalar da kredibilitesi düşük KOBİ'lere finansman sağlamak yerine gelenleri faktoringcilere yönlendirmeye başladı. Bu da piyasada yüzde 9 olan kredi faiz oranlarının 30'lara kadar çıkmasına neden oluyor. 4 bin 800 şirketin üye olduğu Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu'nun (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ, bu durumu bizzat kendisinin ve üyelerinin yaşadığını söyledi. Kaos planının Gezi olayları sonrasında devreye sokulduğunu belirten Bozdağ, dünya ekonomik krizdeyken, Türkiye'nin iki nükleer santral, demiryolu, havaalanı, otoyol ve köprünün de aralarında bulunduğu 150 milyar dolarlık projeye aynı anda başlamasıyla dikkatleri üzerine çektiğini anlattı. Bozdağ, "Şu anda 'likit kalın, üretmeyin, paranızı yurtdışına kaçırın' diye bir kaos planı başlatıldı. İki ayrı işadamı derneğinin başkanlığını yapıyorum. Reel sektörle içiçeyim. Yatırım yapmak isteyen sanayicilere yapılanlara şahit oluyorum" dedi. 
 
FAİZ YÜZDE 30'LARA ÇIKIYOR 
Gezi olayları öncesinde reel kesimin yüzde 4'lerle borç alabildiğini vurgulayan Bozdağ, şöyle konuştu: "Bunun daha da ineceğini düşünürken Gezi olayları patlatıldı. Faizler yüzde 11'lere çıktı. Bu oran da TÜSİAD üyesi şirketlere uygulandı. Paraya ihtiyacı olan KOBİ'ler ise bankaya gittiklerinde ya para bulamadı ya da banka çatısı altındaki faktoring şirketlerine yönlendirildi. Şu anda da aynı oyun oynanıyor. Bankalar faktoringe yönlendirince faiz otomatikman yüzde 16'lara yükseliyor. Ağır teminatlar isteniyor. Şirketin riski biraz yüksekse bu oran pul parası ve dosya masrafı gibi kalemlerle yüzde 30'lara kadar ulaşıyor. Bunu bizzat üyelerimden duyuyorum." Bozdağ, yeni Türkiye'nin üretimle büyümesi gerektiğini belirterek, "Merkez Bankası da buna destek olsun" dedi. 
 
HİLELİ İFLAS YÖNTEMİ DEVREDE
Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİ- AD) eski başkanı Abdullah Değer de kaos planının Doğu ve Güneydoğu'da da devreye alındığını, bu sayede çözüm sürecinin baltalanmak istendiğini söyledi. Küçük işletmelerin krediye erişmesinin yüksek faizle engellenmeye çalışıldığını anlatan Değer, "Bankacılar kredilerde zorluk çıkarıyor. Herkese 'siyasi kriz çıkacak bu da ekonomiyi vuracak, dolar 2.50 lira olacak' diye felaket senaryoları anlatıyor" dedi. Piyasada hileli iflasların da arttığını söyleyen Değer, "Bazı şirketler piyasayı kötü göstermek için iflas erteleme silahını kullanıyor" değerlendirmesini yaptı.
 
ÇÖZÜM BALTALANMAK İSTENİYOR
Türkiye'nin bölgesinde sözünün dinlenmesini istemeyen ülkelerin içeride bu olayları başlattığını söyleyen YESİDEF Başkanı Hüseyin Bozdağ, "Türkiye, Kuzey Irak'ta sözünü dinletmeye başladı. Silahların bırakıldığı çözüm süreci devreye girdi. Ondan sonra bu kaos planları ortaya atıldı" dedi. Bozdağ, olumlu gelişmeler yaşanırken önce Gezi olaylarının daha sonra 17-25 Aralık operasyonlarının devreye sokularak Türkiye'nin 98 milyar dolar zarar etmesine yol açıldığını söyledi (Sabah)