19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Petrolcü savaşları

Petrol fiyatının dip yapması üretici iki ülke Rusya ve Suudi Arabistan’ı karşı karşıya getirdi. S. Arabistan “Üretimi kısmayız” derken, Rusya hem üretimi kısacağını hem de fiyatın gerçek olmadığını ileri sürdü.

23 Aralık 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Petrolcü savaşları

Petrol fiyatlarındaki sert düşüş, Türkiye gibi ithalatçı ülkeleri sevindirirken, petrol üreticisi ülkeler arasında adeta savaş başlattı. Petrol varil fiyatının 60 dolar seviyelerine inmesi Rusya ve İran gibi Batı ile ilişkileri sorunlu ülkeleri ekonomik olarak zor durumda bırakırken, Batılı ülkelerin bu durumu bir silah gibi kullandığı belirtiliyor. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Rusya ve Suudi Arabistan’dan üretim konusunda dün tamamen zıt açıklamaların gelmesi, savaşın önümüzdeki günlerde daha da kızışacağını gündeme getirdi. Suudi Arabistan “Petrol üretimini kısmam” derken, Rusya, petrol üretiminde yüzde 5 kısıntıya gittiğini açıkladı. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali el Naimi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) en büyük üreticisi olan ülkesinin petrol üretimini azaltmayacağına işaret ederek üretimlerinin geçen ay hiç değişmediğini belirtti. Naimi “Neden üretimi azaltalım? Neden?” dedi. Ali el-Naimi’nin gelebilecek yeni müşterilerin taleplerinin karşılanması için petrol üretimini artırıbileceğini de söyledi.

Bu bir siyasi manipülasyon

 Petrol fiyatının ülke ekonomisine ciddi zarar verecek seviyelere gelmesi Rusya’nın da tavrını sertleştirmesine neden oldu. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, mevcut ekonomik zorluklar nedeni ile petrol üretimini azaltabileceklerini söyledi. Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç de “Mevcut gerekçeler petrol fiyatlarının 60 dolar seviyesine düşmesini açıklayamaz. Petrolün varili 80-85 dolar olsa bu anlaşılabilirdi. 60 dolar bunu açıklamak için yetersiz. Spekülatif ve diğer siyasi etkenler rol oynuyor. Bugün fiyat indirimi ile ilgili bir oyun oynanıyor. Bunu piyasa oyuncuları biliyor. Bunun sonsuza kadar sürmesi mümkün değil. ABD’nin fiyatların aşağı çekilmesini istediğini görüyoruz. Bu durum sürdürülemez” diye konuştu.

Zengin Ruslar Vize kuyruğunda

Rusya ekonomisinde son aylarda yaşanan kötü gidiş nedeniyle rekor sayıda zengin Rus vatandaşlarının İngiltere’ye gitmek için başvurduğu belirtildi.  Rekor sayıda Rus zengin, anavatanlarındaki ekonomik görünümün kötüye gitmesiyle İngiltere’ye yönelmeye başladı. Financial Times’ın haberine göre bu yıl İngiltere’den ‘yatırımcı vizesi’ alan Rus sayısı yüzde 69 arttı. Yatırımcı vizesi 1 ila 10 milyon sterlinlik devlet tahvili alan AB dışı yatırımcılara kısa yoldan oturma izni ve vatandaşlık hakkı sağlıyor. Yılın ilk dokuz ayında, 162 Rusya vatandaşına bu vizeden verildi. Petrol fiyatlarındaki düşüş, Batının uyguladığı yaptırımlar ve Rublenin değer kaybı sermayenin ülkeden uçmasına neden oldu.