25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Piyasada ‘uzunca’ bekleyiş

Piyasaların gözü 17 Eylül’de yapılacak FED toplantısında olacak. Tutanaktaki faiz artırımı ifadesinde ‘uzunca’ yerine ‘öngörülebilir’ süre düşük seviye değişikliği olursa borsada satışın hızlanması bekleniyor.

Ayşe Ekin Gündüz15 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Piyasada ‘uzunca’ bekleyiş

Veri akışının sakin olduğu geçen hafta Amerika’dan faiz artırımına yönelik gelen mesajlarla alt üst olan piyasaların gözü bu hafta da ABD Merkez Bankası FED’in toplantısında olacak. 17 Eylül’de yapılacak toplantının ardından açıklanacak FED tutanağında faiz artırımına ilişkin ‘uzunca’ bir süre düşük seviyede...’ ifadesi ‘öngörülebilir’ bir süre düşük seviyede...’ biçiminde değişirse, piyasalarda satışın daha da hızlanması bekleniyor.

Son sevinç olabilir

Aksi durumda ise üzülmeden önceki son sevincin yaşanması öngörülüyor. Borsa tarafında bu hafta 76 bin seviyesi önemli bir destek seviye olarak görülürken, olumsuz haber akışıyla bunun kırılması durumunda 70 bin seviyelerine kadar bir çekilme bekleniyor. Şayet ifadede değişiklik olmazsa bu noktada da borsanın 81-82 bin seviyelerine doğru son bir hamle yapabileceği belirtiliyor. Dolar tarafında ise iyi ve kötü senaryolar için 2.15-2.20 bandı arasında bir dalgalanma beklenirken, faizlerin ise 9.50’ler seviyesinde hareket etmesi öngörülüyor.

Emtia piyasalarında da FED’in açıklamaları takip edilecek. Altının onsu için 1.240 seviyesinin altı riskli olarak tanımlanırken, Brent petrolde ise 96 doların önemli bir seviye olarak dikkat çekiyor.

Faizde dipler görüldü 

Bu hafta 2 senaryo var. Şayet FED tutanağında ifade değişirse 76 binin kırılması durumunda 70 binlere kadar sert düşüş yaşanabilir. Tam tersi durumda ise 80-81 bin seviyelerinden söz etmek mümkün olur ancak bu artık borsanın son yükselişleri olur. Dolar/TL tarafında ise olumsuz senaryonun gerçekleşmesi durumunda 2.25’in üzerini bile görebilir. 2.20 seviyesi bu noktada güçlü bir destek olarak görünüyor. Olumlu senaryoya göre de kısa süreli 2.15’e geri çekilme olası. Faizlerde ise yüzde 9’un altında dipler görüldü. 9.25-9.50 ideal seviye olarak görülüyor. 

Üzeyir Doğan  (Marbaş Menkul Araştırma Müdürü)

Çarşambaya kadar stresli

Piyasalar geçen hafta veri akışı yokken FED’in faiz artırımı endişesine kapıldı. FED’e ilişkin spekülasyonlar var. Piyasalardaki hareketlilik de FED Başkanı Janet Yellen açıklama yapana kadar ve metin görülene kadar devam edecek. Dolayısıyla çarşamba akşamına kadar hareketlilik sürecek. Piyasalarda ciddi volatilite var ve bu daha da artabilir. FED endişesi boşa çıkarsa şayet o noktada borsa 82 bin seviyesine kadar yükselebilir. Dolar 2.16-2.17’ye geri çekilebilir. Öte yandan FED’in yanı sıra ECB’ninLTRO ihaleleri ve İskoçya’daki referandum da FED kadar olmasa da piyasaları etkileyecek.

Gökhan Uskuay  (Global Menkul Değerler Stratejisti)
 
1.240 $’ın ‘altın’da risk var
 
Bu hafta borsa tarafında 76 bin seviyesi önemli olacak. Şayet 76 bin seviyesi kırılırsa sert satış baskısı yaratır ve 72 bine doğru bir çekilme olabilir. Yükselişten söz edebilmek için ise 80 bine doğru bir hareketin görülmesi gerekiyor. Altının ons fiyatında 1.240 dolar seviyelerinin altı riskli. Düşüş devam ederse 1.200 dolara geri çekilme beklenebilir. Brent petrolde ise 96 dolar seviyesi önemli. Bu kırılırsa satışın devamı beklenebilir. Ancak 96 doların üzerinde ise 100’ü görür.
 
Yeliz Karabulut (ALB Menkul Araştırma Müdürü)