16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Piyasalar Fed'i bekliyor

Küresel piyasalar, Fed'in Açık Piyasa Komitesi toplantısını bekliyor.

16 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Piyasalar Fed'i bekliyor

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün başlayacak ve kararları yarın açıklanacak olan Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını bekliyor.

ABD'de bugün başlayacak FOMC toplantısı öncesinde dün hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir izlenirken, dolar endeksi son bir haftadaki yatay seyrini sürdürdü. Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,26 yükselişle tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,07, Nasdaq endeksi yüzde 1,07 düşüş kaydetti.

Analistler, Fed'in yarın açıklanacak kararlarının piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olacağını belirterek, dün OECD'nin büyüme beklentisini aşağı yönlü revize etmesi ve açıklanan sanayi üretimi verisinin beklentilerin altında kalmasının dolara olan talebi frenlediğini kaydetti.

Fed'in faiz artırımının ne zaman başlayacağına ilişkin söylem değişikliği veya vereceği işaretlerin takip edileceğini ifade eden analistler, piyasalarda sert hareketliliklerin olabileceğini tahmin ediyor.

Avrupa tarafında, Fed kararları, İskoçya'da perşembe günü gerçekleştirilecek bağımsızlık referandumu ve Ukrayna ile ilgili gelişmeler gündemin en üst sırasında yer alırken, avro/dolar paritesi 1,29'un hemen üzerinde dengelendi. Almanya'da bugün açıklanacak ZEW endeksleri öncesinde DAX endeksi dün günü yüzde 0,09 yükselişle tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,29, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,04 değer kaybetti.

Yurt içi piyasalarda geçen haftaki sert düşüşün ardından dün gelen tepki alımlarının güçlenememesi dikkati çekerken, döviz kurları ve faizler yatay bir seyir izledi. Analistler, yarınki Fed kararları öncesinde yatay seyrin bugün de devam edebileceğini belirterek, küresel dolar talebinde önemli bir değişiklik olmadığı taktirde tepki alımlarının devam edebileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, 2. çeyrek inşaat ciro ve üretim endeksleri

10.00 Türkiye, temmuz ayı özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu

11.30 İngiltere, ağustos ayı TÜFE

12.00 Almanya, eylül ayı ZEW endeksleri

15.30 - ABD, ağustos ayı ÜFE