25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Piyasalar için sürpriz olmadı

62. Hükümette ekonomi yönetiminde piyasaların beklediği gibi sürpriz değişiklik olmadı. Daha önceden bu beklentiyi satın alan piyasalarda dün yeni hükümetin açıklanmasının ardından kâr satışları yaşandı.

30 Ağustos 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Piyasalar için sürpriz olmadı

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu 62. hükümetin dün açıklanan ekonomi yönetimi piyasaların beklediği gibi oldu. Ekonomi yönetiminde bir sürpriz olmayacağı beklentisini açıklama öncesi fiyatlayan piyasalarda, açıklama sonrası kâr satışları gözlendi. Sabah saatlerinde beklentilerin altında kalan dış ticaret verisiyle birlikte dolar güne düşüşle, borsa da yükselişle başladı. Öğlen saatlerinde Başbakan Davutoğlu’nun yeni hükümeti açıklamasının ardından piyasalarda kâr satışı arttı. Dolar açıklama öncesi işlem gördüğü 2.1550’li seviyelerden 2.1653’e kadar yükseldikten sonra akşam saatlerinde 2.1617 seviyesinden işlem gördü. Ukrayna ve Rusya arasında devam eden gerilimin kısa vadede sonlanmayacağı gösteren askeri hareketlilik de kurdaki yükselişte bir başka neden oldu.

Dış ticaretle önce yükseldi

Borsa İstanbul ise beklentilerin altında kalan Temmuz ayı dış ticaret açığı verisi sonrası 81.600 puanın üzerine çıkarak günün zirvesini

gördükten sonra yeni hükümetin açıklanmasını takiben eksiye geçti. Endeks günü yüzde 0.65 düşüşle 80.312.94 puandan kapatırken, seans sonuna doğru banka hisselerinde satışlar arttı. Öte yandan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın beklendiği gibi ekonomiden sorumlu olmasının güven tazeleyeciği olduğunu belirten piyasa uzmanları, AK Parti’de üç dönem kurulu nedeniyle gelecek yıl yapılacak seçimlerde Babacan’ın artık yer almayacağına dikkat çektiler. Analistler, ekonomi kökeni ile bilinen ve AK Partide de ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevinde yer alan Numan Kurtulmuş’un Başbakan Yardımcılığı’na getirilmesi Numan Kurtulmuş’un üç dönem kuralı ile bir sonraki kabinede olmayacağı bilinen Ali Babacan’ın yerine hazırlandığı izlenimi edinildiğini kaydettiler.