19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Piyasaların ABD ile tangosu

Tatil dönüşü piyasalar, toz duman içinde kaldı. ABD’nin beklenenden hızlı büyümesiyle dolar yükselişe geçti. Arjantin’in temerrüdü ve Rusya’ya yaptırımlar da eklenince yurt içinde de dolar 2.14’ü geçti, borsa sert düştü.

1 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Piyasaların ABD ile tangosu

FED’İN TAHMİNLERDEN HIZLI FAİZ ARTIŞINA GİDEBİLECEĞİ ENDİŞESİ ARTTI 

Piyasalar, üç günlük Ramazan Bayramı tatilinden sert dönüş yaptı. Türkiye piyasaları tatil nedeniyle kapalı olduğu çarşamba günü ABD’de bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin yüzde 4  ile beklentilerin üzerinde açıklanan büyüme verisi doların tüm paralar karşısında değer kazanmasına neden olurken, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişen ülke piyasalarında satışları artırdı. Dolardaki yükselişte, ABD Merkez Bankası’nın (FED) önceki gün aksi yönde görüş bildirmesine karşın ABD verilerinin iyi gelmeye devam etmesi durumunda tahminlerden hızlı faiz artışına gidebileceği endişeleri etkili oluyor.

Gözler bugünkü verilerde

Ayrıca Arjantin’in 12 yıl içinde ikinci kez temerrüde düşmesi ve AB ile ABD’nin eşgüdümlü olarak Rusya’ya yeni yaptırımlar açıklaması da küresel satışların artmasına neden oldu. Doların gelişmekte olan para birimlerinin ve hatta birçok gelişmiş ülke para birimine karşı değer kazanması ve ABD 10 yıllık tahvil getirinin yüzde 2.60’un üzerine çıkmasının ardından yurt içi piyasalarda da TL değer kaybederken, borsa düştü, faiz yükseldi. Tatil öncesi 25 Temmuz’da günü 2.0920’li seviyelerde tamamlayan dolar dün 2.14 seviyesini geçti. Borsa İstanbul da TL’deki değer kaybının ardından bankacılık hisselerindeki keskin düşüşe paralel dünya borsalarındaki düşüş eğilimini izleyerek yüzde 2.45 düşüşle 82 bin 156 puana geriledi. Borsadaki düşüşte, doların bu seviyelerde kalması durumunda Merkez Bankası’nın yarım puan beklenen faiz indirimine ara verebileceği endişelerinin de etkili olduğu belirtildi. Gösterge faiz 36 baz puanlık yükseliş ile yüzde 8.55 seviyesini gördü. Analistler, bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin de iyi gelmesi durumunda kurdaki yükselişin devam etmesini bekliyor.

Efsanevi başkan uyardı

ABD Merkez Bankası’nın efsa-nevi Başkanı Alan Greenspan hisse senedi piyasalarının düzeltmeye hazır olması gerektiği yönünde uyarırken dünyaca ünlü yatırımcı Marc Faber’de ekim ayına kadar yüzde 20-30 düşeceğini söyledi. 8EKONOMİ SERVİSİ

İFLAS EDEN ARJANTİN  ‘AKBABALARIN’ ELİNDE

Güney Amerika’nın üçüncü büyük ekonomisi Arjantin, uluslararası fonlardan oluşan alacaklıları ile anlaşamayınca, vadesi dolan borçlarının ödemesini yapmadı ve temerrüde düştü. Gelişmeler üzerine, ülkenin kısa vadeli temerrüt takas primleri yükselirken, uzun vadeli takas primleri düştü. Arjantin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof, önceki gün vadesi gelen 1.3 milyar dolarlık tahvilin geri ödenmesini talep eden kreditörlerle son kez bir araya gelerek borcun yeniden yapılandırılmasını görüştü. İkinci toplantıdan da sonuç çıkmadı. Bu durum üzerine kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors, Arjantin’in kredi notunu ‘tercihli temerrüt’ olarak açıkladı. Böylelikle Arjantin 32 sene içinde üçüncü defa iflasa düştü. Ülkesinin 30 Haziran vadeli faiz borçlarını ödediğini söyleyen Kicillof ise teknik olarak iflas etmediklerini belirtti. Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner da ‘Akbabalar’ dediği kreditörleri ülkenin borç meseleninden yararlanıp kar peşinde koşmakla suçladı.

Fonlar mahkemede kazanıyor

Arjantin’in iflası ‘akbaba fonları’ yeniden gündeme getirdi. Bu fonlar iflasın eşiğindeki ülkenin tahvillerini toplayarak kâr ediyor. Ülke iflasa iyice yaklaştığında da akbaba fonlar vadesi gelen borçların tamamının ödenmesini talep ederek yeniden yapılandırmaya yanaşmayınca mahkeme süreci başlıyor. Mahkeme akbaba fonları haklı bulması halinde ise borçlu ülke borcun tümünü ödemek zorunda kalıyor. 2011 yıllarının sonunda IMF’in yaptığı bir araştırmaya göre akbaba fonlar mahkemede birçok davayı kazanıyor. 78 vakayı inceleyen IMF bunların 36’sında borçlu ülke aleyhine karar çıktığını tespit etmiş. Bu davalarda yaklaşık 1 milyar dolarlık borç yapılandırmaya konu olmadan geri ödenmek zorunda bırakılmış.