5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Rusya’ya gıda ihracatında 1 taşla 3 kuş beklentisi

Batı’nın ambargosu nedeniyle Türkiye’ye yönelen Rusya’ya gönderilecek ürünlerle ilgili şimdiye kadar 135 firma onay aldı. Belarus ve Kazakistan’la gümrük birliği olan Rusya, bu pazarlara girişi de kolaylaştıracak.

Ercan Baysal12 Kasım 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Rusya’ya gıda ihracatında 1 taşla 3 kuş beklentisi

Batılı ülkelerin yaptırımlarına karşı gıda ithalatında yönünü Türkiye’ye çeviren Rusya’ya yönelik ihracatta süreç işliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, Rusya’ya gıda ihracatında ilave artış olduğunu belirterek asıl büyük ihracatın 2015 olacağını bildirdi. Üst düzeyde teknik görüşmelerin yapıldığını aktaran Erol, 135 firmanın ilan edildiğini bildirdi. 3 kırmızı et firmasını denetleyip bu hafta içerisinde Rusya tarafına bildireceklerini açıklayan Erol “Uzun vadeli o pazarda kalıcı olmak istiyoruz. 1-2 yıl değil sorunlar çözülene kadar değil. Bizim çalışmalarımız Belarus ve Kazakistan pazarlarını da içeriyor” diye konuştu.

Yıllık ithalatı 1.7 milyar dolar

Türkiye Rusya’ya olan ihracat sayesinde bir koyup üç alacak. Belarus-Kazakistan ve Rusya arasında gümrük birliği olduğu için bu pazarlara giriş daha kolay hale gelecek. Bakanlığın Rusya’ya ihracatı yapılacak, balıkçılık, süt ve süt ürünleri, sofralık yumurta, kırmızı et ve et ürünleri ile kanatlı eti ve et ürünlerine yönelik incelemeleri devam ediyor. Rusya’nın Türkiye’den toplam gıda ithalatı halen yıllık yaklaşık 1.7 milyar doları buluyor.

TAVUKLAR HORMONSUZ

Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Erol, tavukta hormon kullanıldığı iddialarına cevap verdi. Erol “Ne yumurtacı tavukta, ne civcivde hormon kullanılmıyor. Bu bizde de dünyada da yok. Hormon kıymetlidir. Özel koşullarda kullanılır. Türkiye’de kümes hayvancılığı yetiştiriciliğinde hormon kullanılmaz” diye konuştu. Erol, piliç etinin önemli protein kaynağı olduğuna dikkat çekti.

PEYNİRDE TUZ AZALIYOR

Ekmek, sofralık zeytin, pastırma, salça ve pul biberinin ardından tuz oranının azaltılacağı gıdaların kapsamı genişliyor. Kahvaltının vazgeçilmelerinden biri olan peynirde de tuz miktarı sınırlandırılacak. Buna yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi. Farklı peynir tipine göre tuz oranı belirlenecek. Erol “Tuz oranı ürününe göre yüzde 12 ila yüzde 40 arasında azaltılacak” dedi.

RAHAT OLUN, GDO YOK

Genel Müdür Erol, GDO konusunda vatandaşın rahat olması gerektiğini belirterek izin verilmiş hiçbir GDO’lu ürün olmadığını söyledi. Erol tüm ithalatta kamu laboratuarlarının kullanımına yönelik talimat verildiğini bildirdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı televizyonlarda yayınlanan bal reklamlarını mercek altına aldı. Bal reklamlarındaki ürünler denetime tabi tutulacak.