25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Rusya’ya ihracat desteği

Rusya’nın, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinden gıda alımına son vererek Türkiye’ye yönelmesinin ardından gıda ihracatçılarına verilen destek artırıldı. Gıda ürünlerinde ihracatçı şirketlere yüzde 100’e varan ‘ihracat iadesi’ verilecek.

29 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Rusya’ya ihracat desteği

Uluslararası piyasalarda rekabet gücünün ve ihracat potansiyelinin artırılması amacıyla tarımsal ürünlere verilecek ihracat iadesi oranları belirlendi. Yüzde 100’e varan oranda uygulanacak ihracat iadesi kararı en çok Rusya pazarına ihracat yapan işletmelere yarayacak. Rusya, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gıda alımına son verme kararı alarak Türkiye’ye yönelmişti. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre kümes hayvanları eti ve konserveleri, bal, süs çiçekleri, dondurulmuş ve kurutulmuş sebzeler, meyveler, zeytinyağı, konserve balık, çikolata ve kakaolu gıdalar, makarna, bisküvi, reçel, jöle ile meyve ve sebze suları ihracatına yüzde 15 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda ihracat iadesi yapılacak.

Kamuya borç tahsil edilecek

Resmi Gazete’de yayımlanan tabloya göre, tavuk eti ihracatında ton başına 350 lira olarak belirlenen ‘ihracat iadesi’ yumurtada bin adede 30 lira, bala ton başına 120 lira, süs çiçeklerine ton başına 370 lira, buharda pişinrilmiş ya da dondurulmuş sebzelerde ton başına 145 lira, kurutulmuş sebzelerde ton başına 670 lira olacak. Ayrıca, meyveler ve sert çekirdekli meyvelere ton başına 140 lira, zeytinyağına ton başına 50 lira, kümes hayvanlarından yapılmış sosis ve benzeri ürünlere ton başına 450 lira, hazırlanmış ya da konserve yapılmış balıklara ton başına 450 lira, çikolata ve kakaolu ürünlere ton başına 215 lira, makarnalara ton başına 120 lira, bisküvi, kekler ve gofretlere ton başına 215 lira, dondurulmuş sebze işleme sanayiine ait ürünlere ton başına 135 lira, reçel, jöle ve pürelere ton başına 115 lira ile meyve ve sebze sularına ton başına 270 lira ihracat iadesi ödenecek.

Bu kapsamda şirketlerin vergi ve vergi cezaları, SGK primleri, haberleşme giderleri, enerji giderleri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na ve ilgili tasfiye halindeki bankalara olan borçlar ve bunların gecikme zammı ve faizlerine ilişkin giderlerinin tamamı mahsup edilecek.

Rusya rotayı Türkiye’ye çevirdi

Ukrayna sorunu nedeniyle AB, ABD ve Kanada ile ilişkileri gerilen Rusya, bu ülkelerden gıda ürünü ithalatına son verme kararı alınca, sebze ve meyvenin yanında, yumurta, kanatlı eti, jelatin, süt ve süt ürünlerini de Türkiye’den sağlamak için harekete geçmişti. Gelişmeler üzerine Türkiye’ye gelen Rusya heyeti, Tarım Bakanlığı yetkililerine Türkiye’den yumurta, kanatlı eti, süt ve süt ürünleri ithal etmek istediklerini ilettiler.