24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Sağlıkta devletin kasasına 3 milyar ''katkı''

Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre, 2013'te vatandaşın cebinden 3 milyar 211 milyon lira, 'katkı payı ve reçete parası' olarak Hazinenin kasasına girdi.

AA30 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Sağlıkta devletin kasasına 3 milyar ''katkı''
Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre, 2013'te vatandaşın cebinden 3 milyar 211 milyon lira, "katkı payı ve reçete parası" olarak Hazinenin kasasına girdi
 
Sendika, ilaçta 1 Ekim'de başlayacak taban fiyat uygulaması öncesinde, vatandaşın sağlıkta ödediği katkı payları ile ilgili araştırma gerçekleştirdi.
 
Araştırmaya göre,  2013'te muayene başına 5 lira katılım payının alındığı devlet ve üniversite hastanelerinde, geçen yıl 330 milyon 2 bin muayene yapıldı.
 
Muayene başına 12 lira katılım payının alındığı özel hastanelerde ise 2013'te 91 milyon 386 bin muayene gerçekleşti.
 
Bu şekilde toplam 421 milyon 388 bin muayene yapıldı.
 
Araştırmada, "Tüm muayenelerin yaklaşık yüzde 20'sinin katılım payı alınmaması gereken durumlar" olduğu, yaklaşık 2 milyar 197 milyon liranın vatandaşın cebinden Hazineye katılım payı olarak gittiği vurgulandı.
 
Vatandaşın sağlıkta ödediği bir diğer ücretin de 3 liralık reçete parası olduğu, geçen yıl 338 milyon 21 bin reçete yazıldığı belirtildi. Böylelikle reçete parası olarak vatandaşın devlete bir yılda 1 milyar 14 milyon lira  ödediği kaydedildi.
 
Araştırmada 2013 yılında toplamda vatandaşın cebinden 3 milyar 211 milyon liranın katkı payı ve reçete parası olarak Hazinenin kasasına girdiği bildirildi.
 
''Cepten çıkan para sürekli artıyor''
 
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıkta vatandaşın ödediği katkı paylarının sistematik biçimde arttığını söyledi.
 
Kahveci, şu değerlendirmede bulundu: ''Sağlıkta muayene katkı payı, reçete parası olarak başlayan ekstra ücretler sistematik şekilde artmaya devam ediyor. Önce bazı tedaviler kapsam dışı bırakıldı. Ekstra ücretler geldi. Daha sonra özel hastanelerin vatandaştan alacağı fark yüzde30’lardan 200’e çıktı. Sonra üniversitelerde de bu oran arttırıldı. Şimdi de SGK, taban fiyat uygulamasına başlayarak vatandaşın ilaca daha fazla para ödemesini getiriyor. Yani sağlıkta sistematik bir şekilde vatandaşın cebinden çıkan para günden güne artıyor.''
 
Sosyal devletin gereği olan ve vatandaşların yararlanmak için prim ödedikleri bir sağlık sisteminde, sürekli olarak vatandaştan ekstra ücretler alınmasının yanlış olduğunu vurgulayan Kahveci, bu türden bir sağlık finansmanının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Kahveci, ''Vatandaş bu ekstra ücretlerden kurtarılmalıdır'' dedi.